Langstreket metallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Plusia festucae»)
Langstreket metallfly
Nomenklatur
Plusia festucae
Linnaeus, 1758
Populærnavn
langstreket metallfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektPlusia
Økologi
Habitat: våte steder
Utbredelse: den palearktiske sone

Langstreket metallfly (Plusia festucae) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). I Norge forekommer den mest langs kysten fra Sørlandet til Trøndelag.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 33–38 mm), rødbrunt nattfly. Arten ligner mye på slektningen kortstreket metallfly (Plusia putnami), men skiller seg fra denne ved å være mer smalvinget, og særlig med at den sølvhvite streken nær vingespissen er lengre og smalere. Dessuten ser det ut til at det to artenes utbredelse overlapper lite i Norge. Forkroppen er rødbrun med en høy tverr-kjøl av oppstående, hårlignende skjell, i midten med en timeglass-formet tegning avgrenset av en smal, mørk stripe. Forvingen er rødbrun med gulaktige områder, og fire smale, rødbrune tverrlinjer. Vingeårene er brune og markerte. Midt i vingen er det to sølvhvite flekker som noen ganger er sammenvokste. Ved vingespissen er de fremste tre åremellomrommene brungule, det fjerde har en langstrakt, sølvhvit flekk. Bakvingen er lyst gulbrun med brun bestøvning. Bakkroppen er lyst brungul.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til våte områder som myrer, våtenger og fuktige strandenger. Larvene utvikler seg på ulike sumpplanter som starr (Carex spp.), sverdlilje (Iris pseudacorus) og vassgro (Alisma plantago-aquatica). De overvintrer. Arten har en lang flygetid fra juni til september, sannsynligvis har den i alle fall delvis to generasjoner.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

den er utbredt i den palearktiske sone. I Norge er den nokså vanlig langs kysten fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag, men ganske sjelden på Østlandet, det er noen få funn ved Oslofjorden og i Lom i Oppland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, langstreket metallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Plusia festucae på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]