Plokhoj khorosjij tsjelovek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plokhoj khorosjij tsjelovek
orig. Плохой хороший человек
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår1973
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde94 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiIosif Khejfits[1] Rediger dette på Wikidata
ManusIosif Khejfits Rediger dette på Wikidata
Basert på
En tvekamp Rediger dette på Wikidata
MusikkNadezjda Simonjan Rediger dette på Wikidata
FotoGenrikh Marandzjan Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeOleg Dahl, Vladimir Vysotskij, Anatolij Papanov[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapLenfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1973
Eksterne lenker

Plokhoj khorosjij tsjelovek (originaltittel: Плохой хороший человек) er en sovjetisk film fra 1973, regissert av Iosif Khejfits.[3][4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien finner sted i Kaukasus, muligens mot slutten av 1800-tallet. To russiske adelsmenn, med to svært forskjellige personligheter og moralske prinsipper. Ivan Layevski (spilt av Oleg Dahl) er en mulig filolog, selv om yrket hans aldri blir offisielt avslørt. Han har nylig kommet til området, fordi han er forelsket i Nadyezhda Fyodorovna (spilt av Lyudmila Maksakova) som rømte sammen med ham fra ektemannen hennes i St. Petersburg. Selv om Layevski er klar over at ektemannen hennes nylige har dødd, velger han å skjulte dette for Nadyezhda Fyodorovna - fordi han ikke ønsker å gifte seg med henne, fordi han ikke lenger er forelsket i henne.

Både Layevski og Nadyezhda har en svak og usikker, noen ganger feig, personlighet som foretrekker å leve en omgjengelig livsstil - i stedet for å faktisk arbeide hardt, og oppnå noe selv. Nadyezhda bruker all sin tid på å prøve nye klær, nyte tilværelsen ved sjøen, og flørte med andre menn i byen. Samtidig er Layevski mest opptatt av å gå på fest, alkohol, og spille kort. Men en slik livsstil blir sterkt foraktet av zoolog Nikolai Von Koren (spilt av Vladimir Vysotsky) som i motsetning til Layevski, er veldig hardtarbeidende og egoistisk. Von Koren mener at mennesker som ikke arbeider hardt nok for å oppnå noe verdig i livet deres, burde elimineres fra resten av samfunnet.

Layevksi og Von Koren har også felles venn Alexander Samoylenko (spilt av Anatoli Papanov) en godhjertet lokal doktor, som forsøker så godt han kan å skape fred mellom Layevksi og Von Koren. Etter å ha blitt kritisert nok en gang, av Von Koren og andre for deres livsstil og oppførsel ved en piknik, lar Layevski all skylden for dette, og deres manglende evner til å oppfylle drømmene deres, på Nadyezhda Fyodorovna - og han fornærmer henne offentlig. Han bestemmer seg også for å endelig forlate Nadyezhda Fyodorovna, og reise til St. Petersburg.

Men Layevski har ikke nok penger for å reise med skipet vekk fra området, og ber Samoylenko låne ham nok penger. Nadyezhda Fyodorovna blir i mellomtiden plaget av en av den høytstående og respekterte offiseren Kirilin, som påstår at hennes midlertidige flørter med ham er en direkte fornærmelse for hans status og ego. Han tvinger henne derfor til å gå på to seksuelle "stevnemøter" sammen med ham. Etter en stund, fordi han fremdeles ikke har hørt noe fra Samoylenko, krever en desperat Layevski ham om å skynde seg med pengene. Dette tvinger Samoylenko til å spørre etter penger fra lokalbefolkningen, inkludert Von Koren, fordi de fleste av dem skylder ham mye penger uansett.

Selv om Von Koren til slutt gir ham pengene han trenger, fornærmer han Layevski når de begge er i Samoylenkos hjem. Han minner Layevski respektløst om hans desperate situasjon, og informerer ham om sladderen som hele byen (inkludert Samoylenko) deler om ham. Frustrert over slik respektløshet, krever Layevski at Von Koren lar ham være i fred. Men Von Koren opplever dette som en utfordring til en duell, og han aksepterer dette umiddelbart.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Oleg Dahl som Layevski
  • Vladimir Vysotsky som Von Koren
  • Lyudmila Maksakova som Nadezhda Fyodorovna.
  • Anatoli Papanov som Dr. Samoylenko.
  • Georgy Korolchuk som Dyacon Pobedov.
  • Anatoliy Azo som Kirilin.
  • Ashot Melikjanyan som Achmianov
  • Lyubov Malinovskaya som Bityugova
  • Yuriy Medvedev som Sheshkovsky
  • Andrei Apsolon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]