Pleuraempyem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pleuraempyem
Område(r)Pulmonologi, thoraxkirurgi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeJ86
ICD-9-kode510
ICPC-2R83
DiseasesDB4200
MedlinePlus000123
eMedicinemed/659 
MeSHD016724

Pleuraempyem (også kjent som pyothorax[1] eller purulent pleuritt) er en ansamling av puss i pleurahulen. De fleste pleurale empyem oppstår etter en infeksjon i lungene (lungebetennelse), ofte forbundet med eksudat utenfor lungen. Det er tre stadier: eksudativ, fibrinopurulent og levret. I eksudativstadiet akkumuleres puss. Dette etterfølges av et fibrinopurulent stadium der det er lommer av pleuravæske (etablering av drueklaseliknende pusslommer). I den siste fasen levring, kan arrdannelse av pleurarommet føre til avstivning av lungevegg.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

CT thorax viser stort høyresidig hydro-pneumothorax forårsaket pleuraempyem. Piler A: luft, B: væske

Symptomer på pleuralt empyem kan variere i alvorlighetsgrad. Typiske symptomer er: hoste, feber, brystsmerter, svetting og kortpustethet.

Clubbing av negler kan være til stede ved kroniske tilfeller. Det er en dempning ved perkusjon og reduserte respirasjonslyder på den berørte side av brystkassen. Andre diagnostiske verktøy omfatter leukocyttall, røntgen thorax, CT thorax og ultralyd.

Diagnose[rediger | rediger kilde]

Diagnosen kan bekreftes ved torakocentese, (lungedren), puss eller bare blakket pleuraeksudat ved aspirasjon. Pleuravæsken har vanligvis en leukocytose, lav pH (<7,20), lav glukose (<60 mg / dL), en høy LDH (melkesyre-dehydrogenase), forhøyet proteininnhold og kan inneholde mikroorganismer.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Definitiv behandling for pleuraempyem innebærer drenering av den infiserte pleuravæsken. Et thoraxdren kan settes inn, ofte veiledet av ultralyd. Antibiotika settes intravenøst. Hvis dette ikke er tilstrekkelig, kirurgisk rensing (debridement) av pleurarommet kan være nødvendig. Dette gjøres ofte ved torakoskopi, men dersom sykdommen er kronisk, kan det være nødvendig med en begrenset torakotomi for å tømme empyemet og fjerne fibrinopurulent eksudat fra lungen og brystveggen. Av og til er en full torakotomi, dekapsulering og pleurektomi nødvendig. En sjelden gang må en lungelapp fjernes. Ved empyem har thoraxdren har en tendens til å bli tett. For å løse dette problemet, vil kirurgen ofte plassere tykke dren, eller mer enn ett dren. Hvis et thoraxdren går tett ved empyem kan det føre til gjenansamling av puss og infisert materiale, klinisk forverring, organsvikt og til og med død. Håndtering av tett dren er spesielt viktig etter behandling for empyem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mal:Respiratory pathology