Hopp til innhold

Plateosaurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plateosaurus

Plateosaurus var en planteetende dinosaur innenfor gruppen prosauropoder. Den kunne bli opptil ni meter lang og veie fire tonn. Den levde i Europa og på Grønland for 210-195 millioner år siden, mot slutten av triasperioden. Den var den første av de store planteeterne blant dinosaurene og også den første som spesialiserte seg på å spise høyt på plantene. Den hadde en lang hale, lange bakbein, og et lite hode på enden av en ganske lang hals. Den kunne antagelig reise seg på to, men gikk mest på fire. Mange skjeletter er funnet i Europa og flere massegraver som tyder på at de levde i flokk. Plateosaurus er en fjern slektning av de gigantiske langhalsene som finnes i jura og kritt.

Plateosaurus (sannsynligvis betyr "bred øgle", ofte feil oversatt som "flat øgle") er en slekt av plateosaurid dinosaur som levde i sen trias perioden, rundt 214 til 204 millioner år siden, i det som nå Sentral- og Nord-Europa. Plateosaurus er en basal (tidlig) sauropodomorpha dinosaur, en såkalt "prosauropod". Fra 2011 er to arter kjennes: den type arter P. engelhardti fra slutten Norian og Rhaetian, og litt tidligere P. gracilis fra nedre Norian. Men andre har fått i det siste, og det er ingen bred enighet om artstaksonomi av plateosaurid dinosaurer. Tilsvarende er det en mengde synonymer (ugyldige like navn) på slektsnivå.

Oppdaget i 1834 av Johann Friedrich Engelhardt og beskrevet tre år senere av Hermann von Meyer, Plateosaurus var den femte heter dinosaur slekten som fortsatt regnes som gyldig. Selv om det hadde blitt beskrevet før Richard Owen formelt heter Dinosauria i 1842, det var ikke en av de tre slektene som brukes av Owen å definere gruppen, fordi på den tiden, var det lite kjent og vanskelig å identifisere som en dinosaur. Det er nå blant dinosaurene mest kjente for vitenskapen: over 100 skjeletter er funnet, noen av dem nesten komplett. Overflod av sine fossiler i Schwaben, Tyskland, har ført til kallenavnet Schwäbischer Lindwurm (schwabiske lindworm).

Plateosaurus var en tobent herbivore med en liten hodeskalle på en lang, fleksibel hals, skarp men plump plante-knusing tenner, kraftige baklemmene, korte men muskuløse armer og ta tak hender med store klør på tre fingre, muligens brukes til forsvar og fôring. Uvanlig for en dinosaur, Plateosaurus viste sterk utviklings plastisitet: i stedet for å ha en ganske ensartet voksen størrelse, fullt utvokste individer var mellom 4,8 og 10 meter (16 og 33 fot) lang og veide mellom 600 og 4000 kilo (1300 og 8800 lb). Vanligvis dyrene levde i minst 12 til 20 år, men den maksimale levetid er ikke kjent.

Til tross for den store mengden og god kvalitet på det fossile materialet, Plateosaurus var lenge en av de mest misforstått dinosaurer. Noen forskere foreslått teorier som senere ble vist å være i strid med geologisk og paleontologisk bevis, men har blitt paradigmet av opinionen. Siden 1980 taksonomi (relasjoner), taphonomy (hvordan dyrene ble forankret og fossilt), biomekanikk (hvordan deres skjeletter arbeidet), og palaeobiology (livssituasjon) av Plateosaurus har blitt re-undersøkt i detalj, endre tolkningen av dyrets biologi, holdning og atferd.

Google Oversetter for bedrift:Verktøysett for oversettereNettstedoversetterGlobal Market Finder

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]