Plant Design Management System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

PDMS (Plant Design Management System) er et 3D DAK-verktøy utviklet og markedsført av AVEVA. PDMS brukes i Norge hovedsakelig av ​olje- og gass-industrien, men verktøyet brukes også i kjemisk, farmasøytisk og kraftverk-industri.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av PDMS ble gjort av CADCentre, som ble stiftet i 1967. Utviklerne i CADCentre hadde sin bakgrunn fra universitetsmiljøet i Cambridge i Storbritannia. Disse utviklerne var på mange områder pionerer i sitt fagområde, og flere av disse har vært markante i 3D DAK miljøet siden.

I Norge var det Kværner som først tok i bruk PDMS. Siden ble PDMS også tatt i bruk av Aker og de fleste oljeselskaper på norsk sokkel. Nå regnes PDMS som industristandarden av 3D DAK verktøy i ​olje- og gass-industrien.

Verktøyet[rediger | rediger kilde]

PDMS er et typisk flerbrukerverktøy som egner seg best i større prosjekter. Grovt sett kan man si at PDMS består av tre hovedmoduler. Ett for å opprette ulike komponenter, én modul for å designe selve objektet og én for å lage tradisjonelle 2D-tegninger i bruk for fabrikasjon, samt isometriske tegninger.

I tillegg har PDMS et eget makrospråk (PML2) som gjør det mulig å legge til eller endre funksjonalitet. Blant de større firmaene i Norge (som f.eks. Aker Solutions, Aibel og Statoil), er PDMS integrert med resten av datasystemene.