Planeta bur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Planeta bur
orig. Планета бурь
Generell informasjon
GenreScience fiction-film, eventyrfilm, alternativ virkelighetsfilm
Utgivelsesår1962
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde73 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiPavel Klusjantsev Rediger dette på Wikidata
ManusAleksandr Kazantsev Rediger dette på Wikidata
TemaDinosaurer, utenomjordisk liv Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Vladimir Jemeljanov
MusikkJohann Admoni, Aleksandr Tsjernov Rediger dette på Wikidata
FotoArkadij Klimov Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGeorgij Zjzjonov, Vladimir Jemeljanov, Jurij Sarantsev, Kjunna Ignatova, Georgij Tejkh, Boris Prutkovskij Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapLennautsjfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1962
14. april 1962 (Sovjetunionen)[1]
Eksterne lenker

Planeta bur (originaltittel: Планета бурь) er en sovjetisk film fra 1961, regissert av Pavel Klusjantsev.[2][3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Tre sovjetiske romskip, Sirius, Vega og Capella, er på vei fra Lunar Station 7 for den første menneskelige landingen på Venus og den første utforskningen av planeten. Men Capella blir plutselig truffet av en stor meteor og blir fullstendig ødelagt. Dette dreper også hele mannskapet om bord. Etter å ha sørget over tapet av vennene deres, fortsetter de resterende to skipene, Sirius og Vega, videre, selv om det planlagte oppdraget egentlig krevde tre romskip. En erstatning, Arcturus, skal bli sendt fra jordkloden, men skal ikke komme frem før cirka to måneder senere.

Kosmonautene om bord på Sirius (Ilya, Roman og Alyosha) og om bord på Vega (Ivan og Allan og Masha) er alle enige om at det er bedre å fortsette med landing og utforskning enn å vente i to måneder på Arcturus. Så Ivan og Allan, med sin store robot-assistent «John» reiser videre mot Venus. I mellomtiden skal Masha gå i bane for å overvåke kommunikasjonen mellom romskipene og bakkemannskapene på planeten. Men all kontakt med Masha går tapt, etter at de to andre lander i en tåkete myr.

Kort tid senere blir Aloysha plutselig angrepet og dratt mot en stor kjøttetende plante, men han blir raskt reddet av Ilya og Roman. Men senere får de øye på en gigantisk brontosaur-lignende skapning, som en av mennene raskt tar en blodprøve fra halen. Ivan og Allan sammen med roboten John, blir plutselig angrepet i sumpen av flere tyrannosaur-lignende dyr i menneske-størrelse. De må også unnslippe et angrep fra en stor flygende Pterosauria-lignende skapning.

Men etter å ha kommet trygt tilbake til romskipet, oppdager de en innspilt, desperat melding fra Masha, som sier at hun kommer til å trosse ordrene sine fra Lunar Station 7. Hun ønsker å lande på selve planeten for å lete etter dem. Dette forårsaker mange bekymringer over at hun ikke kommer til å overleve i denne fiendtlige verden. I tillegg får Sirius problemer, som gjør at de må ta av umiddelbart. Underveis oppdager Alyosha også merkelig stein som smuldrer fra hverandre, og inni steinen ser han en liten skulptur av ansiktet til en vakker kvinne. Dette beviser at det kan være menneskelig liv på Venus.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Vladimir Yemelyanov som Ilya Vasilyevich Vershinin
  • Georgiy Zhzhonov som Roman Bobrov
  • Gennadi Vernov som Alyosha
  • Yuri Sarantsev som Ivan Shcherba
  • Georgi Teich som Allan Kern
  • Kyunna Ignatova som Masha Ivanova
  • Boris Prudkovsky som roboten John

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]