Pjetër Bogdani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pjetër Bogdani
Pjetër Bogdani 1989 Albania stamp.jpg
Født1630
Prizren
Døddesember 1689
Priština
Beskjeftigelse Skribent, katolsk prest
Nasjonalitet Det osmanske rike
SpråkAlbansk

Pjetër Bogdani (født ca. 1630, død i desember 1689), også kjent som Pietro Bogdaniitaliensk, var en albansk katolsk prest, teolog og forfatter. Han regnes som den mest originale forfatteren av tidlig albansk litteratur. Bogdani arbeidet også aktivt med motstand mot den osmanske okkupasjonen av Kosovo og andre albanske områder på Balkan.

Før gjennombruddet[rediger | rediger kilde]

Bogdani ble født i 1630 i Guri i Hasit, i nærheten av byen Prizren i Kosovo. Hans onkel Ndre Bogdani (Andre Bogdani) var Biskop av Skopje og forfatter av en latin-albansk ordbok som ikke er funnet. Det sies at Bogdani fikk sin første skolering av fransiskanerne i Ciporvac, Bulgaria og etter det flyttet han til Ancona, Italia hvor han studerte ved Collegio Illirico i Loretto. Fra 1651 til 1654, tjenestegjorde han som prest i Pult og fra 1654 til 1656 studerte han ved College of Propaganda Fide i Roma hvor han ble uteksaminert doktor i filosofi og teologi. I 1656 ble han utnevnt til Biskop av Shkodra, en stilling han hadde i 29 år, og administrator av Antivari (Bar)-bispedømmet. Under de vanskeligste årene av den tyrkisk-østerrikske krigen, skjulte han seg i landsbyene Barbullush og Rrjoll, i nærheten av Shkodra, Albania. En hule i nærheten av Rjoll bærer fortsatt hans navn. I 1677, avløste han sin onkel som Biskop av Skopje og administrator av hele Kongedømmet Serbia. Hans religiøse og patriotiske overbevisninger medførte mye konflikt med de tyrkiske styrkene noe som tvang han til å ta med seg manusene og flykte først til Dubrovnik (Ragusa), og derfra til Venecia og Padua.

Cuneus Prophetarum[rediger | rediger kilde]

I Padova ble Bogdani tatt i mot av Kardinal Gregorio Barbarigo som senere hjalp han med å utgi hans mest kjente verk, «Çeta e profetëve» (Profeters gerilja, latinsk: Cuneus Prophetarum ). Boken som var en teologisk avhandling på albansk og italiensk, kom ut i 1685 i Padua. Bogdani var ferdig med den albanske versjonen ti år tidligere men fikk ikke lov til å gi den ut av ”Kongregasjonen for folkenes evangelisering ”som mente at manuskriptet først måtte oversettes slik at de hadde mulighet til å sensurere boken. Cuneus Prophetarum ble publisert i to parallelle kolonner, en på albansk og en på italiensk, og var inndelt i to bind, hvert med fire seksjoner. Boken betraktes som mesterstykket av tidlig albansk litteratur. Filosofi, teologi og vitenskap er de viktigste emnene i boka. Bogdanis evner kommer tydeligst fram i hans prosa. I hans verk støter vi for første gang på det som kan betraktes som et albansk skriftspråk.

Hjemkomsten[rediger | rediger kilde]

Etter å ha utgitt Çeta e profetëve returnerte Bogdani til Kosovo og brukte de kommende årene til å fremme motstand mot Det osmanske riket. Han klarte å stable på beina en styrke som besto av 6 000 albanere og hjalp det østerrikske forsvaret under «Den hellige liga» med å erobre Prishtina. Etter å ha erobret Prishtina prøvde de å erobre Prizren også, men på veien ble de fleste soldatene smittet av pesten. Bogdani selv klarte å returnere til Prishtina, men måtte gi tapt for smitten i desember 1689. Hans nevø, Gjergj, fortalte i 1689 at Bogdanis lik ble skjendet og gitt til hunder av osmanske soldater.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Denne biografien er basert på Robert Elsies biografi av Pjetër Bogdani.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]