Piskkrepseedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piskkrepseedderkopp
Ozyptila atomaria
Nomenklatur
Ozyptila atomaria
(Panzer, 1801)
Populærnavn
piskkrepseedderkopp
Hører til
krepseedderkopper
krabbeedderkopper
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk, særlig åpen skog og blomsterenger
Utbredelse: den palearktiske sone

Piskkrepseedderkopp (Ozyptila atomaria) er en av edderkoppene i gruppen krabbeedderkopper (Thomisidae). De jakter på mindre dyr, blant annet spretthaler. Vanligvis sitter de stille og venter på byttedyret. Navnet krabbeedderkopper, har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Piskkrepseedderkopp finnes i den palearktiske sone. Den finnes i Norge nord til Troms.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Som voksne (imago) er hunnen mellom 3 og 6 mm lange (kroppens lengde), mens hannen er noe mindre. De har en kompakt todelt kropp, bakkroppen og forkroppen «overlapper» hverandre. Forkroppen er bred og flat, og sett ovenfra, pære-formet. Det bredeste punktet er, sammenlignet med andre edderkopper, langt tilbake (bak midten). Hodet er smalt og langstrakt framover, og omtrent halvparten så bred som fokroppen på sitt bredeste. Foran på hodet er det åtte øyne, og framkanten er sterkt buet. Bakkroppen er omtrent trapesformet, framkanten er bred og tvert avskåret.

Beina er kraftige og korte. Hos alle krabbeedderkopper er de to fremste beina lengre enn de to bakerste beina. På innsiden av leggen (tibiae) på det første fotleddet (metatarsi) av forbeina, finnes bare to par med stive, svarte torner.

Ozyptila-artene kan forveksles med edderkopper i slekten krabbeedderkopper Xysticus, men kan skilles fra disse på antall stive, mørke torner på innsiden av det første beinets legg. Hos krabbeedderkopper er hodet noe mindre fremskutt på forkroppen, samt mer buet i foran.

Flere av artene i slekten Ozyptila er ganske lik hverandre. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Ozyptila (tysk)
  • Bergersen, Ove. 1981. Forsidedyret. (Krabbeedderkopper). Insekt-Nytt 6 (4) side 6-7
  • Aakra, Kjetil. 2004. En innføring i edderkoppenes verden. Insekt-Nytt 29 (1/2) side 43

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]