Pioneerplatene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pioneerplaten med informasjon om menneskeheten, planeten vår og solsystemet vårt

Pioneerplatene er et par gullanodiserte aluminiumsplaketter som ble fastmontert på de ubemannede romsondene Pioneer 10 og Pioneer 11 som ble skutt opp i henholdsvis 1972 og 1973.
Platene er påtegnet et piktogram, som skal fungere som en beskjed fra menneskeheten til eventuelt utenomjordisk liv, om sondene noen gang skulle bli oppdaget.
Piktogrammet viser tegninger av en naken mann og en naken kvinne, samt flere forskjellige symboler og figurer som forklarer eventuelle utenforstående om romsondens opphav.

Platen er montert på støttestagene til sondens antenne, en plassering som forhindrer at platen vil bli sandblåst av stjernestøv i årenes løp.

Pioneerfartøyene ble de første menneskeskapte objektene til å forlate solsystemet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Originalideen om at Pioneer-fartøyene burde ha med seg en beskjed fra menneskeheten, ble første gang nevnt av Eric Burgess, en freelancekonsulent og journalist, da han besøkte Jet Propulsion Laboratory (JPL) i California under Mariner 9-ekspedisjonen. Sammen med Richard Hoagland, en omdiskutert forfatter og selvutnevnt vitenskapsmann, oppsøkte de Carl Sagan, som nylig hadde holdt et foredrag som omhandlet kommunikasjon med utenomjordiske.

Dr. Sagan var entusiastisk vedrørende tanken om å sende en beskjed sammen med Pioneer-sonden. NASA godkjente forslaget, og ga ham tre uker til å gjøre klar en beskjed. Sammen med dr. Frank Drake designet han platen, og illustrasjonene ble laget av Sagans daværende kone. Den første platen ble skutt opp sammen med Pioneer 10, 2. mars 1972, den andre fulgte med Pioneer 11, 5. april 1973.

Autoritetsdata