Hopp til innhold

Pink Floyds liveopptredener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Floyd spiller «Dark Side of the Moon» ved Earl's Court den 18. mai 1973.

Pink Floyds liveopptredener er en liste over sangene Pink Floyd vanligvis spilte på konsertene sine. Pink Floyd har alltid vært kjent for flotte lysshow på konsertene sine, men har aldri vist seg selv på de store skjermene på konsertene, unntatt på arrangement som Live8. De har heller vist filmruller.

The Piper at the Gates of Dawn-turneen 1966/1967

[rediger | rediger kilde]

I 1967 kom studioalbumet The Piper at the Gates of Dawn. Dette var svært populært da det kom ut, men har med tiden blitt et album som sjeldent blir kjøpt av andre enn Pink Floyd-fans.

Liste over sanger:

Album fra turneen

[rediger | rediger kilde]

Ingen

Videoer/filmer fra turneen

[rediger | rediger kilde]

A Saucerful of Secrets-turné (1968)

[rediger | rediger kilde]

I starten av 1968 var Syd Barrett med på turneen, men på grunn av for mye LSD-bruk, og i tillegg en frykt for store folkemengder måtte Barrett ut av Pink Floyd. Astronomy Domine, som opprinnelig var 4 minutter og 12 sekunder lang ble nå spilt opptil 9 minutter lang, og var noe annerledes en studioversjonen! Det var etterhvert lett å se at Syd hadde tatt skade av LSD-misbruken, for blikket var helt fjernt. David Gilmour syntes dette var direkte skremmende. 1968 er det eneste året David Gilmour og Syd Barrett sto på samme scene på samme konsert.

Ummagumma-turneen i 1969 var den første turneen uten Syd Barrett. Det ble også utgitt et dobbeltalbum ved navn Ummagumma samme år. Ummagumma-albumet inneholder både live- og studioplate. Ummagumma er det Pink Floyd-albummet som har solgt dårligst.

Album fra turneen

[rediger | rediger kilde]

Videoer/filmer fra turneen

[rediger | rediger kilde]

Ingen

Atom Heart Mother/Meddle-turné (1970-1971)

[rediger | rediger kilde]

Atom Heart Mother ble sluppet i 1970, og ble svært populær, men i USA ble det ikke like mye solgt. I 1971 ble det sluppet et nytt album; Meddle. Meddle er et svært psykedelisk album. Det finnes også en video fra en av konsertene i 1971, Pink Floyd Live at Pompeii. Denne videoen inneholder opptak fra konserten i amfiteateret i det gamle Pompeii. Låten Mademoiselle Nobbs er en prototype av låten som senere ble kalt Seamus på albumet Meddle. Navnet Seamus kommer fra at hunden som uler og bjeffer på denne låten, het Seamus. På denne tiden var det virkelig eksperimental periode, men likevel ble det spilt ballader som Cymbaline, Atom Heart Mother, Set the Controls For the Heart of the Sun, Fat Old Sun og Echoes.

Sanger spilt 1970 til 1971:

Pompeii '71

[rediger | rediger kilde]

I 1971 holdt Pink Floyd en konsert i ruinene i et av de gamle mesterverkene i det gamle Pompeii, amfiteateret. Det er blitt utgitt en video fra konserten, på VHS (videokassett) og DVD (videoplate) ved navn Pink Floyd Live at Pompeii. Albumet inneholder også deler av innekonserter i Paris-studioene.

Album fra turneen

[rediger | rediger kilde]

Ingen

Videoer fra turneen

[rediger | rediger kilde]

I 1972 begynte Pink Floyd å spille Dark Side of the Moon-låter på konsertene, og det var tydelig at publikum elsket denne musikken.

«Us and Them» ble komponert av keyboardisten Richard Wright for filmen Zabriskie Point allerede i 1969, men regissøren Michelangelo Antonioni avviste melodien med begrunnelse at den var for ulik den tidligere «Careful With that Axe, Eugene»!, i henhold til hva Roger Waters senere erindret i et intervju i forbindelse med Dark Side-innspillingen i '73. Antonionis reaksjon var «Den er vakker, men for sørgelig, ikke sant? Den får meg til å tenke på kirker». Albumets lille intro, instrumentalen «Speak to Me» på 1 minutt ble også innspilt en konsertversjon av på 2,5 minutter.

Liste over sanger:

Autoritetsdata