Pink (skip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pink eller Pinkskipet er skipsbetegnelsen på et koffardiskip man ofte støter på i fortegnelser over norske fartøyer i 1600-tallet. Det var et vanlig handelsfartøy inn i 1700-tallet i Europa.

Det er antatt at denne har vært en utvikling av fløyten fra Nederland. Ordet pink kom fra det nederlandske ordet pincke.

Det var et to- eller tremastet fartøy. Skroget var forholdsvis skarpt med forholdet mellom lengde og bredde på tre til en, det er også rundgattet med krum baug. Fokkemasten sto rett akteenfor forstavnen, den hellet sterkt forover. Stormasten sto omtrent midtskips, men hellet noe akterover i likhet med mesanmasten.

Det har dessuten hatt et ualminnelig høyt og smalt akterskip som raket utover rorets topp, skipssidene ble smalere inn til stavnen. Dette ble mindre inn i 1700-tallet til et rundt akterskip med smal akterspeil som omringet rorets topp. Denne karakteriserte pinken som skipstype, for det fantes mindre pinker uten akterdekk eller hytte akterut, men det utoverhengende akterspeilet på hekken fremdeles skjulte rorets topp.

En pink som det også het på engelsk, har hatt ulike rigging utenom den vanlige skipsriggingen. Som et opprinnelig nederlandsk fraktfartøy var det også flatbunnet, men med smal akterskip som vist seg manøverdyktig på grunne farvann og hatt stor lastekapasitet.

De ble under 1600-tallets sjøkrigene benyttet som krigsskip. Engelskmennene tok i bruk navnet pink på de minste fløyter og mindre krigsskip med liten bestykning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]