Pink (skip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pink eller pinkskip er betegnelsen på et koffardiskip man ofte støter på i fortegnelser over norske fartøyer på 1600-tallet. Det var et vanlig handelsfartøy inn på 1700-tallet i Europa.

Det er antatt at skipstypen er en utvikling av fløyten fra Nederland. Ordet pink kom fra det nederlandske ordet pincke.

Det var et to- eller tremastet fartøy. Skroget var forholdsvis skarpt med forholdet mellom lengde og bredde på tre til en, det er også rundgattet med krum baug. Fokkemasten sto rett aktenfor forstavnen, den hellet sterkt forover. Stormasten sto omtrent midtskips, men hellet noe akterover i likhet med mesanmasten.

Det har dessuten hatt et ualminnelig høyt og smalt akterskip som rakte utover rorets topp, skipssidene ble smalere inn til stavnen. Dette ble mindre inn på 1700-tallet til et rundt akterskip med smal akterspeil som omringet rorets topp. Denne karakteriserte pinken som skipstype, for det fantes mindre pinker uten akterdekk eller hytte akterut, men det utoverhengende akterspeilet på hekken skjulte fremdeles rorets topp.

En pink som det også het på engelsk, har hatt ulik rigging utenom den vanlige skipsriggingen. Som et opprinnelig nederlandsk fraktfartøy var det også flatbunnet, men med smalt akterskip som viste seg manøverdyktig i grunne farvann og hadde stor lastekapasitet.

De ble i 1600-tallets sjøkrigene benyttet som krigsskip. Engelskmennene tok i bruk navnet pink på de minste fløyter og mindre krigsskip med liten bestykning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]