Pingelap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pingelap er en del av delstaten Pohnpei. Pingelap ligger til høyre på kartet.

Pingelap er en atoll i Stillehavet og er en del av Mikronesia. Atollen består av de tre øyene Pingelapøya, Sukoru og Daekae som forbindes gjennom et rev som skaper en lagune. Bare Pingelapøya er befolket. Atollens areal er 1,8 km2 ved høyvann, og ingen steder er bredere enn 4 km. Atollen har et eget språk, pingelapesisk, som snakkes av de fleste av atollens 250 innbyggere.

Satellittbilde over Pingelap ved lavvann. Den rette stripen i midten er en flystripe.

Pingelap har et tropisk klima med gjennomsnittlig temperatur over 20 °C gjennom hele året. Atollen har også rikelig med nedbør gjennom hele året.

Fargeblindhet[rediger | rediger kilde]

Pingelap er særlig kjent for å ha en høy andel fargeblinde i befolkningen. I 1972 ble det anslått at 4,92 prosent av befolkningen lider av akromatopsi[1], en sjelden tilstand som gjør at man kun ser i gråtoner. Opprinnelsen til akromatopsien har blitt sporet tilbake til en drastisk reduksjon i befolkningen i 1775 som følge av en katastrofal tyfon som kun 20 personer overlevde.[2] En av de overlevende, Nanmwarki Mwanenihsed (som var herskeren på atollen), antas å være bæreren for den genetiske feilen, selv om den ikke oppsto før fjerde generasjon etter tyfonen.

Atollen er fortsatt av spesiell interesse for genetikere. På grunn av at genbanken er liten og befolkningsveksten rask, er lidelsen nå utbredt i nesten 10 prosent av befolkningen. Ytterligere 30 % er bærere av lidelsen. Til sammenligning er det bare 0,003 prosent av amerikanerne som lider av akromatopsi.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hussels, I.E.; Mortons, N.E. (1972). «Pingelap and Mokil Atolls: achromatopsia». American Journal of Human Genetics. 24 (3): 304–309. PMC 1762260Åpent tilgjengelig. PMID 4555088. 
  2. ^ «Gene Mutation for Color Blindness Found». Science News. 
  3. ^ «The Achromatopsia Group». Besøkt 13. juni 2007.