Pimenta (botanikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pimenta
Allehånde (Pimenta dioica), etter Koeh (1887)
Nomenklatur
Pimenta
Lindl., 1821
Populærnavn
allehåndeslekten
Hører til
myrtefamilien,
Myrtales,
Rosidae
Økologi
Antall arter: 12-15
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Latin-Amerika
Inndelt i

se tekst

Allehånde blomster og løvverk.

Pimenta, eller mulig navn «allehåndeslekten» er en slekt i myrtefamilien i ordenen Myrtales. Den omfatter 12-15 arter av eviggrønne busker og løvtrær med utbredelse i Latin-Amerika, og svært mange av dem i Mexico, Cuba, Jamaica, eller også andre øyer i Karibia. Én art vokser på fastlandet av det nordlige Sør-Amerika.

Arten allehånde, også kalt jamaicapepper (Pimenta dioica) brukes som krydder, og vokser både i Karibia, Mexico og Mellom-Amerika ellers. Den plantes i mange områder i verden. Bladene er spisse ovale, og blomstene gule eller gulbrune, med mange støvbærere. Den tørkede frukten brukes som krydder, som minner om pepperkorn. De brukes mye i sauser og andre ingredienser i karibisk kjøkken.

Arten Pimenta racemosa er 4-12 meter høy, og brukes til utvinning av eteriske oljer til parfyme. Virkestoffene er eugenol og estragol. på samme måte som eukalyptus-olje brukes den ofte mot forkjølelse. Den kalles ofte «Bay», «Bay Rum tree» eller «West Indian Bay». Både oljen og fruktene av planten er giftige. Blomstene er hvite, og fruktene (bærene) svarte, begge deler ca. 1 cm i diameter. Planten dyrkes idag flere steder i verden, inklusive Oseania.

Arter[rediger | rediger kilde]

Artene i slektenomfatter:

Forvekslingsarter[rediger | rediger kilde]

Flere arter som overhodet ikke er beslektet med allehånde-artene, har navn som inneholder «allspice» (allehånde). Disse omfatter «Carolina allspice» (Calycanthus floridus), «Japanese allspice» (Chimonanthus fragrans) or «Wild allspice» (Lindera benzoin).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]