Piltdownmennesket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rekonstruksjon av Piltdownmenneskets skalle
Portrett fra 1915 malt av John Cooke. Bak, fra venstre: F.O. Barlow, G. Elliot Smith, Charles Dawson, Arthur Smith Woodward. Foran: A.S. Underwood, Arthur Keith, W.P. Pycraft og sir Ray Lankester.

Piltdownmennesket eller Piltdownmannen er en berømt forfalskning som består av deler av en skalle og underkjeve. Disse skal ha blitt funnet i et grustak nær Piltdown ved Uckfield i East Sussex i 1912. Mange av datidens eksperter trodde at fragmentene var de fossiliserte levningene av en dertil ukjent form for tidlig menneske. Det vitenskapelige navnet Eoanthropus dawsoni («Dawsons daggry-mann», etter samleren Charles Dawson) ble gitt til spesimenet.

Spesimenets betydning vedvar omstridt frem til forfalskningen ble offisielt avslørt i 1953. Kjevebenet viste seg å tilhøre en orangutang, og var satt sammen med noen sjimpanse-tenner og skallen til et fullt utviklet moderne menneske.

Piltdown-forfalskningen er en av historiens mest berømte arkeologiske forfalskninger. Den har vært fremstående av to grunner; oppmerksomheten som har blitt gitt temaet menneskelig evolusjon, og den lange tiden som gikk (mer enn 40 år) før forfalskningen ble offisielt og endelig avslørt.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Om Piltdown-mennesket før forskningsjukset ble avslørt[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.