Hopp til innhold

Pilotprosjekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et pilotprosjekt (også kalt pilotundersøkelse eller piloteksperiment) er en preliminær undersøkelse til en egentlig undersøkelse, eller som en test eller prøveordning til et eksperiment eller et prosjekt. Uttrykket kan henvise til mange forskjellige typer undersøkelser og prosjekter, men oftest er det en nesten nøyaktig kopi av det egentlige prosjektet, men i mye mindre skala.

Et pilotprosjekt brukes ofte for å teste utformingen av det endelige prosjektet eller undersøkelsen i realistiske omgivelser. På denne måten kan man oppdage feil ved prosjektets design før det egentlige og mye dyrere fullskalaprosjektet igangsettes. Et eksempel er samfunnsforskere som bruker en pilotundersøkelse for å teste om spørsmålene i et spørreskjema fungerer i praksis. Skulle det vise seg å være uhensiktsmessige eller åpenbart glemte spørsmål kan justering foretas i tide.

Pilotprosjekter kan derfor bidra til å sikre at den endelige undersøkelsen eller prosjektet er i samsvar med kriteriene som er satt for det, og de minimerer derfor risikoen for feil og unødvendige omkostninger.