Hopp til innhold

Pikmin (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pikmin
UtviklerNintendo EAD
UtgiverNintendo
DistributørNintendo eShop
RegissørShigefumi Hino
ProdusentShigeru Miyamoto
PlattformNintendo GameCube, Wii
UtgivelseNintendo GameCube
JP 26. oktober 2001
NA 2. desember 2001
EU 14. juni 2002
Wii
JP 25. desember 2008
NA 26. februar 2009
EU 6. februar 2009
SjangerSanntidsstrategi
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 3
Nettstedwww.nintendo.co.jp/ngc/gpij/
Del av serien Pikmin

Pikmin er et sanntidsstrategispill utviklet og utgitt av Nintendo til GameCube i 2001. Det er skapt og produsert av Shigeru Miyamoto og er det første spillet i Pikmin-serien.

Spilleren kontrollerer Captain Olimar, et romvesen fra planeten Hocotate, som har strandet på en fremmed planet hvor han møter skapninger kjent som «pikmin». Historien begynner når Olimar får innvilget en intergalaktisk ferie i verdensrommet. Under hans fly-tur treffer imidlertid en komet romfartøyet hans, S.S. Dolphin, som deretter trekkes inn i et tyngdekraft-felt til en fremmed planet. Deler av romskipet faller av, når det stuper til bakken og styrter. Når han kommer tilbake til bevissthet, oppdager Olimar at planetens atmosfære inneholder veldig høye nivåer av giftig oksygen - og han kan bare bli på planeten i bare tretti dager før livsstøtte-systemet hans slutter å fungere.

Olimar må få tak i alle 30 romskipsdeler som falt av romskipet når det krasjet, slik at han kan gjenoppbygge romskipet sitt og returnere til hjem-planeten sin. Olimar oppgir innledningsvis i journal-oppføringene sine at han trenger alle de tretti delene. Men ettersom spillet skrider frem antydes det at enkelte deler kanskje ikke er nødvendige, for å faktisk få romskipet til å løfte seg. Han må bruke ferdighetene til sine allierte Pikmin for å samle inn tapte deler til romskipet sitt og få det reparert innen 30 dager.[1]

Pikmin var en kritisk og kommersiell suksess, og har avlet to direkte oppfølgere: Pikmin 2 til GameCube i 2004 og Pikmin 3 til Wii U i 2013. I 2009 ble Pikmin utgitt på nytt til Wii som del av New Play Control!-serien.[2]

Hovedmålet i spillet er å få tak i forskjellige deler til romskipet, ved å bruke de tre variantene av Pikmin som er tilgjengelig i forskjellige kombinasjoner. Kaptein Olimar oppdager flerfargede hybrider mellom planter og dyr, som villig følger Olimars ordre og hjelper ham med å gjenopprette delene han trenger. Alle de tre Pikmin-fargene som Olimar oppdager, må benyttes for å overvinne forskjellige hindringer og gjennomføre hele spillet. Pikmin-skapningene kommer i tre farger: Rød, gul og blå. Den røde Pikmin er den første typen som finnes i spillet, motstandsdyktig mot brann og den sterkeste Pikmin i kamp. Gule Pikmin kan kastes høyere enn de to andre, og kan bære eksplosiver som kalles bombe-steiner. Blå Pikmin er de eneste som er i stand til å overleve under vann.

Ved slutten av hver dag må Olimar stoppe alt annet arbeid, og bringe tilbake så mange Pikminer man klarer tilbake til leiren slik at de kan flykte fra planetens nattlige rovdyr. Enhver Pikmin som ikke kommer tilbake til basen før solnedgang, blir spist opp av rovdyr hver natt. På dette tidspunktet skal Olimar skrive en daglig oppdatering til skipsloggen sin. Etter hvert som flere deler gjenvinnes, får romskipet deres tilbake mer av sin funksjonalitet - og kan etter hvert bringe Olimar til opp til fire nye områder på planeten, for å finne de gjenværende delene man trenger.

Spillet har forskjellige avslutninger, avhengig av Olimars fremgang med å samle skipsdeler. Innsamling av alle tretti delene gir den beste avslutningen. Men innsamling av 25 obligatoriske deler innen 30 dager kan også gi normal avslutning. Men hvis spilleren ikke klarer dette i tide, kommer Olimar til å dø av oksygen-forgiftning. Bortsett fra hovedspillet, inneholder Pikmin også en ekstra utfordringsmodus som kan låses opp når Olimar får tak i alle tre typene Pikmin. Målet med «Challenge Mode» er å øke så mange Pikmin som mulig, i løpet av én dag.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Pikmin». Eurogamer. Besøkt 16. september 2018. 
  2. ^ «Gamecube-favoritter på Wii». Gamer.no. Besøkt 16. september 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]