Piggies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Piggies»
AlbumThe Beatles
Artist, bandThe Beatles
Utgitt22. november 1968
InnspiltAbbey Road Studios
19. september 1968
Sjangerbarokkpop
Lengde2.04
PlateselskapApple Records
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Martin

«Piggies» er en sang med The Beatles fra deres doble album The Beatles (White Album) utgitt i 1968. Den er hovedsakelig skrevet av George Harrison og har en barrokk-stil cembalo og en strykerkvartett – som tar en uventet sving ved brått å spille blues. Som teksten indikerer er den en sosial kommentar om lyst og markedsgrådighet.

«Piggies» begynte som en Harrison-sang, og er også kreditert ham, men han etterlot den uferdig. Da hans mor oppdaget den et år etter, hjalp John Lennon til med å ferdiggjøre den. I Harrisons bok I Me Mine, utgitt 1982, skriver han at hans mor kom opp med hjelp på en strofe; What they need is a damn good whacking! Sangen har absolutt ingenting med amerikanske politimenn å gjøre, skriver han videre, som ofte ble kalt ‘pigs’ på 1960-tallet. I tillegg hadde sangen et ekstra vers som ikke ble benyttet:

Everywhere there's lots of piggies
Playing piggie pranks
You can see them on their trotters
At the piggy banks
Paying piggy thanks
To thee pig brother

Feiltolkninger[rediger | rediger kilde]

Charles Manson som feiltolket flere sanger fra Det hvite albumet til å rettferdiggjøre hans mord, tok spesielt verselinjen What they need is a damn good whacking! som forsvar for å angripe politiet. Da Sharon Tate, Leno og Rosemary LaBianca og andre ble myrdet den 9. august 1969 ble kniver og gafler brukt ettersom disse var blitt nevnt i sangen. Ordene «pig» og «piggy» ble skrevet med ofrenes blod på veggene. Harrison ble forskrekket og forferdet over at hans sang skulle få en slik mening.

Et annet band som har brukt ordet «piggies» i bortmot tilsvarende måte er Death In June. Deres leder Douglas Pearce navnga en av deres album All Pigs Must Die. Lyrikken på tittelsangen relaterer seg til Mansons drap i refrenget All pigs must die, this ain't August '69.

Sammenlign med[rediger | rediger kilde]