Pierre Séguier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pierre Séguier
Seguier.jpg
Født 28. mai 1588
Paris
Død 28. januar 1672
Saint-Germain-en-Laye
Statsborger Frankrike
Medlem av Académie française
Utmerkelser Offiser av den Hellige Ånds orden, Ridder av Sankt Mikaels orden
Alma mater Prytanée national militaire

Pierre Séguier rir inn i Paris, sammen med Ludvig XIV av Frankrike, 1660. Malt av Charles Le Brun.

Pierre Séguier (født 28. mai 1588 i Paris, død 28. januar 1672 i Saint-Germain-des-Prés) var en fransk politiker. Han var Frankrikes kansler fra 1632 og deltok i grunnleggelsen av Det franske akademi.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Séguier kom fra en slekt med en rekke fremstående jurister og politikere. Farfaren, ved samme navn, var président à mortier i Paris' parlament, og faren Jean Séguier, var seigneur d'Autry. Ettersom faren døde mens han var liten, vokste han opp hos sin onkel på farssiden, som var président à mortier i Paris likesom farfaren. I 1624 etterfulgte han sin onkel i parlamentet, og ble i dette verv i ni år.

Under tiden i parlamentet kom Séguier til å nyte Richelieus tillit, og ble i 1633 storsigillbevarer (Garde des Sceaux) og i 1635 dessuten kansler. Han var en av dem som med forbigående av Ludvig XIIIs testamente overlot formynderregjeringen til enkedronning Anna.

Selv om Séguier var en klar tilhenger av hoffpartiet under fronden, måtte han avstå fra sin verdighet som storsigillbevarer. Han fikk den likevel tilbake den allerede i 1656 og presiderte i den domstol som dømte Fouquet.

Etter at Jean-Baptiste Colbert var kommet til makten og Mazarin var død, spilte Séguier en forholdsvis passiv rolle innen administrasjonen, men i 1666 inngikk han i en kommisjon som reformerte Paris' politivesen.

Han var en av stifterne av Det franske akademi, og ble dets beskytter etter Richelieus død.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Pierre Séguier – bilder, video eller lyd