Pieris (sommerfugler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pieris
rapssommerfugl Foto: Mp
rapssommerfugl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pieris
Schrank, 1801
Norsk(e) navn:
Hører til: Pierinae,
hvitvinger,
dagsommerfugler
Antall arter: 32 i verden
6 i Europa
3 i Norge
Habitat: ofte i kulturlandskap
Utbredelse: Europa, Asia, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Afrika
Delgrupper:

Pieris er en slekt av sommerfugler i gruppen hvitvinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pieris er en gruppe med mellomstore og store hvitvinger. De har vanligvis hvite vinger, med mørk spiss på framvingene. Hunnene har også gjerne en eller flere runde mørke flekker i ytre del av forvingene. Undersiden av bakvingen er oftest gulaktig eller grågul, det kabn være striper av grå eller grønnlige skjell som følger vingeårene. De flyr ganske langsomt og i en rett linje. Larvene er lange og sylindriske med korte hår, mer eller mindre grønnlige på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse artene har vanligvis larver som lever mer eller mindre selskapelig på planter i korsblomstfamilien (Brassicaceae), inkludert dyrkede arter som kål, raps og sennep. Hunnene blir tiltrukket av sennepsoljer som disse plantene skiller ut, dette er stoffer som virker frastøtende på de fleste andre insekter. Pieris-artene lever i åpne områder, ofte i kulturlandskap, men også for eksempel i fjellet. Flere av artene, blant annet stor kålsommerfugl, kan foreta lange vandringer. De har gjerne flere generasjoner hvert år, i Norge oftest to.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten har en holarktisk utbredelse og én eller flere arter forekommer nesten over alt i Nord-Afrika, Europa, Nord-Asia og Nord-Amerika. I tillegg er liten kålsommerfugl innført til Australia.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Noen av artene lever i larvestadienekålplanter og regnes blant de mest alvorlige skadedyr i jordbruket. Problemet er størst i varmere strøk, i Norge er stor kålsommerfugl (P. rapae) og liten kålsommerfugl (P. brassicae) forholdsvis sjelden i store deler av landet. De finnes stort sett bare lengst sør. Den svært like og den vanligste arten i Norge er rapssommerfuglen (P. napi), som finnes over hele landet.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet, kommer av det greske ordet Pieris, og betyr «musa», som har med navnet på stedet Pieria, ved Olympus.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdene mellom hvitvingenes delgrupper og slekter kan være avklart i ulik grad. Derfor kan endringer skje.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]