Piece

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Piece (også throw-ups,[trenger referanse] characters[trenger referanse]) er et uttrykk som brukes i hiphopmiljøet om graffitimalerier utført av en writer, som oftest om tekstbaserte arbeider. Ordet er en forkortelse av det engelske ordet masterpiece. Begrepet tilsvarer et kunstmaleri innen mer tradisjonell malerkunst. En spesiell form for piece som består av tynne tekstfragmenter med outlines omtales noen ganger som «Throw-up». Pieces som viser figurer blir omtalt som «characters»

Pieces blir ofte spraymalt på en vegg og den vanligste spraymalingen i disse dager, er varemerker som Montana og Belton.

Fenomenet er kjent langt tilbake i tid, og Pireusløven med runer fra 800-tallet er velkjent. Også i norske stavkirker finnes det innrissede symboler og runer som viser at fenomenet strekker seg langt tilbake i tid. Uttrykket slik det brukes i dag, er av nyere opprinnelse.

Den mest kjente piecen i Norge er nok veggmaleriet som sees på takterrassen til Xhibition utenfor restauranten Era i Bergen. Dette veggmaleriet er utført av kunstneren Coderock.

Konflikter[rediger | rediger kilde]

I Oslo har Entra ASA kjøpt Blitzhuset og i den forbindelse er direktør Vibeke Mohr ved Oslo Museum bekymret for at piecen Skrik og andre på bygningens fasade skal forsvinne når Blitz-kvartalet pusses opp. Hun mener at kunstverkene må tas vare på. Entra på sin side har ikke til hensikt å ta vare på disse. Oslo Museum har derfor satt i gang et dokumentasjonsprosjekt for å bevare graffitien på husene for ettertiden.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]