Phymatidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phymatidae
Phymata pennsylvanica
Nomenklatur
Phymatidae
Hører til
Cimicomorpha,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: ca. 200, to i Europa
Habitat: på land
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Phymatidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Disse tegene er rovdyr som suger ut kroppsvæsker fra ulike smådyr.

Gruppen omfatter ca. 200 kjente arter fordelt på ? slekter. Det er funnet to arter i Europa, men ingen i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 8 – 12 mm), kraftig bygde teger. De har farger som gjør at de er svært godt kamuflert når de sitter i blomster. Hodet er mer eller mindre firkantet. Antennene består av fire ledd, er forholdsvis korte og litt klubbeformede. Thorax er hvelvet og knudrete. Frambeina er utformet som fangeredskaper som ligner sterkt på beina hos knelere (Mantodea), sigdformede legger med tenner på innsiden griper mot tykke, kraftige lår. Bakkroppen er utvidet sidelengs, flankene når et stykke utenfor forvingene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse tegene lever stort sett oppe i vegetasjonen, der de sitter i blomster og venter på bytte. De er utmerket kamuflert, griper byttet med de spesialiserte frambeina og dreper det emd et giftig stikk i halsen fra sugesnabelen. De kan drepe byttedyr som er mye større enn dem selv, for eksempel humler og dagsommerfugler. Phymatidae blir ofte regnet som skadedyr fordi de dreper mange bier som besøker blomstene.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familien blir ofte regnet som en undergruppe av familien rovteger (Reduviidae).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]