Phryganeidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Phryganeidae
Phryganea bipunctata
Phryganea bipunctata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phryganeidae
Leach, 1815
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vårfluer
Antall arter: ca. 80, 14 i Norge
Habitat: i og ved ferskvann.
Utbredelse: nordlige halvkule
Delgrupper:

Phryganeidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen vårfluer (Trichoptera). Larvene lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i. Denne familien omfatter de største og mest oppsiktsvekkende vårfluene i den norske faunaen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (vingespenn opp til minst 75 mm) vårfluer. denne familien omfatter de største vårfluene i den norske faunaen, den gråspraglete Phryganea grandis og den sommerfugl-lignende Semblis phalaenoides. Vingene er store og forholdsvis brede. Hos slekten Semblis er forvingene gulaktige med store, svarte flekker, disse vårfluene kan minne mye om sommerfugler. Andre arter har nettmønstrede vinger (blant andre Oligostomis reticulata). Forbeina har to sporer, mellom- og bakbeina fire. De har punktøyne (ocelli) og maksillarpalpene er fire-leddete hos hannene, fem-leddete hos hunnene.

Semblis phalaenoides er Norges mest spektakulære vårflue

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til Phryganeidae lever i stillestående eller saktestrømmende ferskvann. Noen arter er planteetere, andre er rovdyr som lever av små ferskvannsdyr. Larvene bygger sylindriske hus av plantedeler, som ofte er arrangert i et regelmessig spiralmønster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Phrygaenidae finnes bare på den nordlige halvkulen.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Solem, J.O. og Andersen, T. (1996) Trichoptera, Vårfluer. Side 172-180 i: Aagaard, K. og Dolmen, D. (red.): Limnofauna norvegica. Tapir, Trondheim. ISBN 82-519-1214-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]