Phoenix Foundation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phoenix Foundation
Org.formStiftelse
Stiftet1975
IdeologiAnarkokapitalisme, høyre-libertarianisme
Grunnlegger(e)Michael Oliver

Phoenix Foundation er en liberalistisk stiftelse som har støttet noen forsøk på å skape uavhengige enklaver basert på liberalistiske prinsipper og skattefrihet. Stiftelsen er oppfinnelsen og hjertebarnet til den amerikanske forretningsmannen Michael Oliver.

I 1971 begynte stiftelsen å bygge en plattform i det sydlige Stillehavet. Den liberalistiske enklaven Minerva erklærte uavhengighet den 19. januar 1972, med det formål å bli et skatteparadis. Naboen Tonga sendte mannskap som tok ned flagget og deretter overtok plattformen.

Stiftelsens neste forsøk skjedde i 1973 på øya Abasco ved Bahamas. Bahamas var på denne tiden i ferd med å skaffe seg uavhengighet fra USA men det var et antall hvite bønder som ikke ønsket å bli styrt av et sort flertall. I juni 1973, måneder før den planlagte uavhengigheten, finasierte stiftelsen et forsøk på å gjøre Abaco uavhengig av Bahamas i det håp om å skape en liberalistisk område. Stiftelsen grunnla en nyhetsavis og en militær avdeling som etter sigende ble trent i Georgia (USA). Da Chuck Hall trakk seg kollapset prosjektet.

Stiftelsens neste forsøk skjedde i 1980 da Vanutu forsøkte å skaffe seg uavhengighet. Oliver allierte seg med Jimmy Stephens fra New Hebrides Autonomy Movement som ikke hadde vært suksessfull i valgene. Disse erklærte uavhengige republikken Vemarana på øya Espiritu Santo. Regjeringen på Vanuatu appellerte om hjelp fra Papua Ny-Guinea som sendte en bataljon med soldater som stoppet opprøret.

Stiftelsen har holdt en lav profil i senere årene.