Phillips Brooks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Phillips Brooks
Phillips Brooks.jpg
Født13. des. 1835[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Boston, USA[3]Rediger på Wikidata
Død23. jan. 1893[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (57 år)
Boston, USARediger på Wikidata
Beskjeftigelse Prest, skribent[6], salmedikterRediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (Episcopal Diocese of Massachusetts, –1893) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard UniversityRediger på Wikidata
Far William Gray BrooksRediger på Wikidata
Mor Mary Ann PhillipsRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Mount Auburn CemeteryRediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Signatur
Phillips Brooksʼ signatur

Phillips Brooks (født 13. desember 1835, død 23. januar 1893) var en amerikansk prest og forfatter som en kort tid gjorde tjeneste som biskop i den episkopale kirke i Massachusetts på 1890-tallet. I den episkopale kalenderen blir han minnet på dødsdagen sin, 23. januar.

Liv[rediger | rediger kilde]

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Brooks ble født i Boston i 1835. Gjennom sin far, William Gray Brooks, nedstammet han fra presten John Cotton og gjennom sin mor, Mary Ann Phillips, var han barnebarnet til Samuel Phillips, Jr. som grunnla Phillips Academy. Fire av ekteparets seks sønner ble ordinert til prester i den episkopale kirken.

Phillips Brooks forberedte seg til college på Boston Latin School og gikk ut fra Harvard University i 1855, 20 år gammel. Etter en kort periode som lærer ved Boston Latin, begynte han i 1856 å studere med tanke på å bli ordinert. Han studerte da ved Virginia Theological Seminary i Alexandria.

Karriere som prest[rediger | rediger kilde]

Statue av Brooks, laget av Augustus Saint-Gaudens. Statuen står ved Trinity Church i Boston

I 1859 gikk han ut fra Virginia Theological Seminary, ble ordinert til diakon av biskop William Meade av Virginia, og gikk inn i tjeneste i Church of the Advent i Philadelphia. I 1860 ble han ordinert til prest, og i 1862 begynte han å jobbe i Church of the Holy Trinity i Philadelphia, hvor han ble i sju år og fikk et økende rykte som predikant og patriot. I tillegg til at han skal ha hatt store moralske kvaliteter, var han en fysisk stor mann på rundt 190 cm.

Under den amerikanske borgerkrigen støttet han Nordstatene og var motstander av slaveri. I 1869 begynte han å jobbe i Trinity Church i Boston, hvor man i dag finner en statue av ham.

I 1891 ble han biskop i Massachusetts, etter at han i 1886 hadde avslått å bli nominert som visebiskop i Pennsylvania. Han var bare biskop i 15 måneder, før han døde i 1893.

Arv[rediger | rediger kilde]

I 1877 publiserte Brooks en serie leksjoner om å preke. Disse hadde han tidligere holdt på det teologiske fakultetet på Yale University. I 1879 holdt han Bohlen Lectures on The Influence of Jesus. I 1878 gav han ut sitt første bind med prekener, og fra tid til tid kom det senere flere bind, inkludert Sermons Preached in English Churches (1883).

I dag er han sannsynligvis best kjent for julesangen «O Little Town of Bethlehem». Denne sangen finnes på norsk i Norsk Salmebok under tittelen «Å Betlehem, du vesle by».

Han blir minnet i den episkopale kirken med minnedag 23. januar.

Brooks fikk tittelen STD (Sacrae Theologiae Doctor') fra Harvard i 1877 og fra Columbia University i 1887, og han fikk tittelen Doctor of Divinity fra University of Oxford i England i 1885.

Presten og kirkehistorikeren Alexander Viets Griswold Allen skrev flere biografier om Brooks, som Phillips Brooks, Life and Letters en tobinds biografi fra 1901 og boken Phillips Brooks som kom ut i 1907. I 1961 kom det ut en ny biografi om han, denne gangen skrevet av Raymond W. Albright. Også i 2005 ble det skrevet om han, men da bare et kapittel i en større bok.

Harvard University oppkalte et hus og en organisasjon etter han i 1900. Organisasjonen og huset har senere blitt til en samlingsplass for ulike studentorganisasjoner. I tillegg er to grunnskoler oppkalt etter han.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Phillips-Brooks, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b archive.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Brooks,_Phillips, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave 10076162, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]