Philippe de Commynes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philippe de Commynes
Født1447[1]Rediger på Wikidata
Renescure
Død28. okt. 1511Rediger på Wikidata
Argenton-Château
BeskjeftigelseSkribent, diplomat, historiker, essayist, politiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike

Philippe de Commynes (født omkring 1447 i Flandern, død 18. oktober 1511 i Argenton) var en fransk diplomat, historiker og rådgiver for kongene Ludvig XI og Karl VIII. Han regnes som en forløper for den moderne historieskrivningen og som den første franske memoarforfatteren.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Flandern, som tilhørte hertugdømmet Burgund. Som ung kom han til hoffet i Brussel, hvor han trådte i hertug Karls tjeneste. I 1472 forlot han hertugen og gikk i tjeneste hos kong Ludvig VIII av Frankrike, som han hjalp med å beseire sin tidligere arbeidsgiver. Han bidro også til å utvikle det franske diplomatiet i Italia, og dro dit selv som sendemann i 1478.

Etter kong Ludvigs død i 1483 var Commynes' stilling svekket for en tid. I denne perioden begynte han å skrive på erindringene fra tiden hos kong Ludvig. I 1492 kunne han imidlertid vende tilbake til hoffet hos kong Karl VIII. I forkant av Karls felttog i Italia ble han sendt som diplomat til Venezia, hvor han forgjeves forsøkte å overtale byrådet til å holde seg utenfor «den hellige ligaen» rettet mot Frankrike. Tilbake i Frankrike fortsatte han å skrive på erindringene, hvor han nå skildret tiden under Karl VIII.

Erindringene ble først utgitt etter hans død, i 1524. De ble lenge ansett som en slags lærebok i politikk og diplomati.

Commynes' erindringer ble oversatt til dansk av Hans Mogenssøn (1524–1595). Oversettelsen ble utgitt på nytt av Poul Nørlund og Kristian Sandfeld (1913–1919). En svensk oversettelse ble utgitt av Johan Schroderus i 1624.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Comines», i Nouvelle biographie universelle depuis les temps les plus reculés jusqu'à nos jours, bind 11 (1852)