Philip Kotler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philip Kotler
Født27. mai 1931[1][2]Rediger på Wikidata (92 år)
Chicago
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, matematiker, skribent, universitetslærer, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard Business Publishing
University of Chicago
Massachusetts Institute of Technology
DePaul University
Harvard University
NasjonalitetUSA
Utmerkelser
9 oppføringer
Honorary doctor of the University of Zurich
Æresdoktor ved Universitetet i Wien
Æresdoktor ved Jagiellon-universitetet i Krakow
Æresdoktor ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
Æresdoktor ved Det Nasjonale Taras Sjevtsjenkoniversitetet i Kyiv
Æresdoktor ved Stockholms universitet
Æresdoktor ved Universitetet i București
Honorary doctor of the Eötvös Loránd University
Æresdoktor ved École des hautes études commerciales de Paris
Signatur
Philip Kotlers signatur

Philip Kotler (født 27. mai 1931) er en amerikansk forsker og forfatter innen markedsføring som fag og akademisk disiplin.

Philip Kotler er Professor Emeritus i internasjonal markedsføring ved Kellogg School of Management på Northwestern University i Evanston, Illinois i USA. Han har skrevet 57 fagbøker om markedsføring, og på sin hjemmeside kaller han seg «the father of modern marketing» – hvilket han ofte blir omtalt som i pressen. Kotler er æresdoktor ved Handelshøyskolen BI.

Tidlig liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Philip Kotlers foreldre, Betty og Maurice, innvandret fra Ukraina til USA i 1917 og bosatte seg i Chicago. Her ble Philip født 27. mai 1931. Han studerte først i to år ved DePaul University og ble tatt opp på et Masterprogram i økonomi ved University of Chicago i 1953. I studietiden hadde han tre nobelprisvinnere som lærere: Milton Friedman, Paul Samuelson, og Robert Solow.

Kotler tok en PhD ved Massachusetts Institute of Technology i 1956, og arbeidet senere som postdoktor i matematikk ved Harvard University og i atferdsvitenskap ved University of Chicago. I 1962 begynte Kotler å undervise i markedsføring ved Kellogg School of Management på Northwestern University.

Faglig innflytelse[rediger | rediger kilde]

I 1967 utga Kotler boken Marketing Management: Analysis, Planning, and Control, som fikk sterk innflytelse på markedsføring som fagdisiplin, og ble en av verdens mest brukte lærebøker innen økonomi- og ledelsesfag. Der tidligere lærebøker hadde vært deskriptive i sin tilnærming til markedsføring, var Kotler blant de første til å trekke inn bidrag fra økonomisk forskning, organisasjonsteori, atferdspsykologi og kvantitativ analyse. I 1996 kåret avisen Financial Times denne boken til en av historiens 50 beste bøker om bedriftsøkonomi. Den 15. utgaven av boken ble utgitt i 2015. Den er utgitt i norsk oversettelse med tittelen Markedsføringsledelse.

Philip Kotler har blant annet bidratt til å synliggjøre markedsføringens betydning og utvidet forståelsen av hva markedsføring er. Der markedsføring tidligere ble oppfattet som noe man gjør for å selge flere produkter og tjenester, blir markedsføring i dag også oppfattet som en mer generell kommunikasjons- og utvekslingsprosess. På denne måten har Kotler vært med på å gjøre markedsføringen relevant for ikke-kommersielle aktører, for eksempel veldedige organisasjoner, politiske partier, kunstnere og frivillige organisasjoner.

Philip Kotler har sammen med Gerald Zaltman  bidratt til å utvikle fagfeltet sosial markedsføring som søker å påvirke enkeltpersoner og gruppers valg og atferd, for eksempel livsstil, til beste for samfunnet. I sine nyeste arbeider har han rettet oppmerksomheten mot økonomisk urettferdighet og kapitalismens svakheter.

I november 2005 spurte The Financial Times 1.000 næringslivsledere i 25 land hvem de regnet som de mest innflytelsesrike fagpersonene og «guruene» innen næringsliv og ledelse. Philip Kotler ble rangert som nummer fire, bak Peter Drucker, Bill Gates, and Jack Welch.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6cg28kr, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]