Strandmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Phibalapteryx virgata)
Hopp til navigering Hopp til søk
Strandmåler
Strandmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phibalapteryx virgata
Hufnagel, 1767
Norsk(e) navn: strandmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Phibalapteryx
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: sandete områder ved kysten
Utbredelse: Europa

Strandmåler (Phibalapteryx virgata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet langs kysten til Rogaland i Norge, men er sjelden og blir vurdert som Sårbar (VU) på den norske rødlisten fra 2015.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 23 mm), slank, lysgrå måler. Forvingen er forholdsvis smal og tilspisset, med to brungrå tverrbånd nær midten. Innenfor og utenfor disse tverrbåndene er det flere smale, lysere tverrbånd, mellom dem en rund, mørkebrun flekk. I vingespissen er det en kort, mørk strek. Bakvingen er blekgrå med litt silkeaktig glans, med utydelige, lyse tverrbånd. Larven er naken, lang og slank, purpuraktig brun på oversiden og blekgul på undersiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever på strender og andre tørre, sandete områder ved kysten. Larvene lever først og fremst på maurer (Galium spp.), men kan også finnes på timian (Thymus spp.). Denne sommerfuglen har to generasjoner hver sommer, de voksne er på vingene henholdsvis i mai – juni og i august. De flyr om kvelden og tidlig på natten og kommer til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa. I Norge forekommer den bare langs kysten av Øst- og Sørlandet vestover til Rogaland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]