Petrus Christus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petrus Christus
Fødtca. 1410[1]Rediger på Wikidata
Baarle
Død1475[1]Rediger på Wikidata
Brugge
Beskjeftigelse
NasjonalitetDe sørlige Nederlandene[2]
FeltDutch painting[3]
PeriodeTidlig nederlandsk maleri
Kjente verkA Goldsmith in His Shop, Portrait of a Young Girl, Isabella of Portugal with Saint Elisabeth

Petrus Christus - "Portrett av en ung dame" (ca. 1470). Gemäldegalerie, Berlin.

Petrus Christus (født 1410/1420 i Baarle nær Breda, død 1475/1476 i Brugge) var en tidlig nederlandsk maler som arbeidet i Brugge fra 1444.

Petrus Christus var elev og etterfølger av Jan van Eyck, og alle hans malerier har en eller annen gang blitt forvekslets med van Eyck sine. Ved van Eycks død i 1441 overtok han mesterens verksted. Den nyeste forskningen ser ikke lenger på Christus som bare en dårlig etterligner av den store mesteren, men framhever den selvstendige kunstneren. Christus malerier viser forøvrig tydelige påvirkninger fra blant annet Dirk Bouts, Robert Campin og Rogier van der Weyden.

Det er fortsatt ikke fastslått at Christus besøkte Italia og på den måten var den som overførte stilen og de tekniske framstegene hos de fremste nordeuropeiske malerne til Antonello da Messina og andre italienske malere.

Portrett av en ung dame regnes som et av mesterverkene i nederlandsk maleri. Bildet markerer en ny utviklingsfase i det nederlandske portrettmaleriet. Den viser ikke lenger den unge kvinnen framfor en ubestemt bakgrunn, men i et konkret definert rom av veggpanelene. Den ukjente kvinnen utstråler adelig eleganse, og bildet har en både fascinerende og uoppnåelig virkning. De utsøkte klærne gir kanskje et vink om at den unge damen kommer fra Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Art UK, BBC Your Paintings artist-ID petrus-christus, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.kulturarv.dk, besøkt 15. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo2016899130, besøkt 7. november 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]