Petronius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petronius
Gaius Petronius Arbiter
Petronius og Satyricon, maleri av Konstantin Makovsky (1904)
Fødtca. 27 e.Kr.
Massalia (antikkens Marseille), Gallia
Dødca. 66 e.Kr.
Kumae, Italia
BeskjeftigelseForfatter, arbiter elegantiæ
Embete
FarPublius Petronius
MorPlautia
SøskenPetronia
Publius Petronius Turpilianus
NasjonalitetRomer
SpråkLatin

Petronius, Gaius Petronius Arbiter eller Titus Petronius (født ca. 27, død 66) var en romersk forfatter på keiser Neros tid, kjent som en satiriker. Han var rådgiver for Nero i spørsmål om luksus og ekstravaganse hvor hans uoffisielle tittel var arbiter elegantiæ, noe som kan oversettes som «smaksdommer». Han er identifisert som Gaius Petronius Arbiter mens manuskriptteksten i hans roman Satyricon omtaler ham som Titus Petronius. Av hans verker er det lite som er bevart for ettertiden, det eneste som er et fragment av den lengre fortellingen Satyricon.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Bokillustrasjon, 1707

Historikeren Tacitus beskrev en Petronius som var arbiter elegantiæ ved hoffet til keiser Nero. Denne Petronius er alminnelig antatt å være den samme Petronius som er navngitt i manuskripter som forfatteren av Satyricon, en fragmentert roman på latin som beskriver eventyrene til et homoseksuelt par, Encolpius og Giton. Verket i seg selv avslører ingenting direkte om Petronius' skjebne, posisjon eller selv hvilket århundre han er i. Identifikasjonen av forfatteren som Neros hoffmann forblir uansett spekulativ. Noen linjer av Sidonius ApollinarisCarmen XXIII refererer til ham og er ofte blitt sett på som en antagelse at han levde og skrev i Massilia (dagens Marseille). Om man derimot aksepterer identifikasjonen av denne forfatteren med Tacitus’ Petronius (Neros hoffmann) betyr det at han enten ble født i Massilia, eller at Sidonius viser til romanen i seg selv, og at det er scenen som var lagt delvis til Massilia.

Hovedpersonene i fortellingen er åpenbart fremmede i byene i sørlige Italia. Deres navn, Encolpius, Ascyltos, Giton, etc., klinger gresk og har karakteristika fra den gamle greske kolonien fra det første århundret. Den høye posisjonen som Petronius har blant latinske forfattere i henhold til Sidonius og at han nevnes av Macrobius som side ved side med Menander av humoristene må sammenlignes med den absolutte taushet fra Quintilian, Juvenal og Martial, tyder på at Satyricon ble skrevet under Neros tid. Merk at Quintilian var utelukkende opptatt av forfattere som kunne bli brukt i utdanningen av en taler.

I litteraturen[rediger | rediger kilde]

Petronius, tegning av Alexandre Jacovleff, 1911

Det er mange referanser til og avledninger av Petronius' Satyricon som kan bli funnet. Petronius selv opptrer som en litterær figur hos:

  • I romanen Quo Vadis og dets versjoner hvor C. Petronius er den foretrukne hoffmannen til Nero som bruker sin intelligens til smiske og håne ham på samme tid. Han er skrekkslagen over Neros nedbrenning av Roma.
  • I Robert A. Heinleins roman The Door into Summer hvor hovedpersonens katt har navnet «Petronius the Arbiter».
  • Jesse Browners roman The Uncertain Hour forteller om Petronius' siste festmåltid og selvmord (slik det er fortalt av Tacitus, Annals 16).
  • I Anthony Burgess’ roman The Kingdom of the Wicked opptrer Gaius Petronius som en hovedperson, en rådgiver for Nero.
  • I Waldorf-skuespillet, Road to Damascus, er Petronius Neros rådgiver.

I filmen[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]