PetroChina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
PetroChina
PetroChina
Org.formAksjeselskap
Etablert1999
HovedkontorDongcheng
Bransjeoljeindustri
StyrelederZhou Jiping og Jiang Jiemin
Adm. dir.Zhou Jiping
Antall ansatte521 566±0
Omsetning1 725 428 000 000±500 000 Kinesisk renminbi
Nettsidehttp://www.petrochina.com.cn/ptr/
Petrochinas hovedkontorer i Beijing er blitt et landemerke i den kinesiske hovedstaden, og kalles gjerne bare Dongzhimen etter bydelen – og den tidligere byporten – der.

Petrochina (forenklet kinesisk: 中国石油天然气股份有限公司, tradisjonell kinesisk: 中國石油天然氣股份有限公司) er et kinesisk selskap som utvinner, foredler og selger oljeprodukter, og dessuten beskjeftiger seg med kjemisk industri. Det er Folkerepublikken Kinas største oljeprodusent. Med 464.000 ansatte er det ett av verdens største industriforetak.

Hovedkvarteret ligger i Beijings bydistrikt Dongcheng.

Selskapet, som ble opprettet i 1999, er tungt inne i kinesisk oljeproduksjon, ikke minst med de relativt nye olje- og gassfunnene i Tarimbekkenet og Taklamakan i den autonome region Xinjiang vest i landet. Det konstruerer også en rørledning for naturgass som skal føre fra disse vastlige områder og helt øst til Shanghai.

PetroChina har også et omfattende engasjement utenfor Kina, ikke minst i Sudan.

I november 2005 førte et uhell ved et av PetroChinas anlegg i Jilin i Nord-Kina til en større miljøkatastrofe. Kjemifabrikk nr. 110 i datterselskapet Jilin Petroleum and Chemical Company eksploderte og elven Songhua Jiang ble forgiftet. Denne elven var en viktig drikkevannskilde i regionen. Også storbyområdet Harbin i naboprovinsen ble rammet, og utslippet ble ført med strømmen inn i Russland der det også ble merket i byen Khabarovsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]