Petrarca-Preis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørsidens kalksteintopp av Mont Ventoux som var åsted for utdelingen i 1975.

Petrarca-Preis er en europeisk litteratur- og oversetterpris oppkalt etter den italienske renessansepoeten Francesco Petrarca. Prisen ble opprettet i 1975 av den tyske kunsthistorikeren og forleggeren Hubert Burda og blir hovedsakelig utdelt til moderne europeiske diktere. Listen over prisvinnere omfatter også forfattere av episk diktning samt enkelte ikke-europeere.

Prisen ble først utgitt over en tyveårsperiode fra 1975 til 1995 og inkluderte kategorier for litteratur og oversettelse. Deretter ble den fulgt i et tiår (1999–2009) av en Hermann-Lenz-Preis og fortsatt i 2010.

Den første juryen besto av fluxusdeltakeren Bazon Brock, poetene Michael Krüger og Nicolas Born, og romanforfatteren Peter Handke. Da prisen ble opprettet på ny i 2010 var Peter Handke og Michael Krüger fortsatt i juryen, sammen med forfatterne Alfred Kolleritsch (selv en prisvinner i 1978) og Peter Hamm. «Vi ønsker å støtte nasjonal og regional kultur i Europa», sa grunnleggeren Hubert Burda under utdelingen av prisen i 2011. Et mål for prisen er å se ut over hele Europa etter forfattere som gir en stemme til deres egen, særskilte kultur.[1]

Petrarca-Preis består av EUR 20 000, og kan bli delt mellom flere vinnere. Utdelingen blir vanligvis avholdt på steder som Francesco Petrarch har besøkt.

Litteraturprisvinnere og sted for utdelingen[rediger | rediger kilde]

Oversetterprisen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2011 Hjemmesiden til prisen.