Peter Stalin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Stalin
Født2. september 1753
Død21. juni 1811 (57 år)
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet Sverige

Peter Stalin (født 2. september 1753 i Åre i Sverige, død i Meråker 21. juni 1811) var en svensk forretningsmann som gjorde seg spesielt bemerket innenfor trelasthandel. Han ble gift 24. februar 1786 i Trondheim med Rebecca Dorothea Greve. De fikk i alt syv barn, men ved folketellingen anno 1801 var kun to av disse i live. Navnet Stalin har sitt opphav i bygden Sta i Jämtland.

Peter Stalin etablerte seg som forretningsmann i Trondheim i 1780-årene, og var svært fremgangsrik innenfor trelasthandel. Han var fra 1800 kompanjong med prokurator og politimester Mons Lie (oldefar til forfatteren Jonas Lie), og sammen etablerte de sagbruk i Fersdalen nord for Meråker. Etter hvert ble Stalin eneeier av bruket, og han bygget også sin bolig – villa Sorgenfri – på Langsåvollen like ved.

Peter Stalin var beryktet for sin hensynsløse utbytting av oppsitterne i Fersdalen, og gjennom trakassering, utspekulerte transaksjoner og lurendreieri klarte han på kort tid å overta hele dalføret, samt å drive flere av beboerne på flukt. Hatet mot Stalin var sterkt, og i juni 1811, mens Stalin lå syk i sitt hjem, brente Halvor Olsen Sulaamoen, Litj-Halvar, ned sagbruket. Peter Stalin døde noen få dager etter. Litj-Halvar ble dømt til døden ved halshugging, men straffen ble mildnet til soning i tukthus.

Peter Stalin er kjent som oldefaren til forfatteren Laura Petersen (gift Kieler), som var rollemodell for Nora i Ibsens skuespill Et Dukkehjem.

Peter Stalin er gravlagt på Gudå kirkegård i Meråker.

Kilder[rediger | rediger kilde]