Peter Stalin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Peter Stalin (født 2. september 1753 i Åre i Sverige, død i Meråker 21. juni 1811) var en svensk forretningsmann som gjorde seg spesielt bemerket innenfor trelasthandel. Han ble gift 24. februar 1786 i Trondheim med Rebecca Dorothea Greve. De fikk i alt syv barn, men ved folketellingen anno 1801 var kun to av disse i live. Navnet Stalin har sitt opphav i bygden Sta i Jämtland.

Peter Stalin etablerte seg som forretningsmann i Trondheim i 1780-årene, og var svært fremgangsrik innenfor trelasthandel. Han var fra 1800 kompanjong med prokurator og politimester Mons Lie (oldefar til forfatteren Jonas Lie), og sammen etablerte de sagbruk i Fersdalen nord for Meråker. Etter hvert ble Stalin eneeier av bruket, og han bygget også sin bolig – villa Sorgenfri – på Langsåvollen like ved.

Peter Stalin var beryktet for sin hensynsløse utbytting av oppsitterne i Fersdalen, og gjennom trakassering, utspekulerte transaksjoner og lurendreieri klarte han på kort tid å overta hele dalføret, samt å drive flere av beboerne på flukt. Hatet mot Stalin var sterkt, og i juni 1811, mens Stalin lå syk i sitt hjem, brente Halvor Olsen Sulaamoen, Litj-Halvar, ned sagbruket. Peter Stalin døde noen få dager etter. Litj-Halvar ble dømt til døden ved halshugging, men straffen ble mildnet til soning i tukthus.

Peter Stalin er kjent som oldefaren til forfatteren Laura Petersen (gift Kieler), som var rollemodell for Nora i Ibsens skuespill Et Dukkehjem.

Peter Stalin er gravlagt på Gudå kirkegård i Meråker.

Kilder[rediger | rediger kilde]