Peter Jennings

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Peter Jennings
1968 Press Photo Peter Jennings American Anchor ABC TV with The News Show.jpg
Født29. juli 1938
Toronto
Død7. august 2005 (67 år)
Manhattan
Far Charles Jennings
Yrke Journalist
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Peabody Award, medlem av Order of Canada, Emmy-prisen, George Polk Award, Disney Legends

Peter Jennings

Peter Jennings (Født som Peter Charles Archibald Ewart Jennings, den 29. juli 1938 i Toronto, Ontario, døde 7. august 2005) var en canadisk-amerikansk journalist og nyhetsanker.

Han var den eneste nyhetsanker for kanalen ABC's World News Tonight fra 1983 og frem til sin død i 2005 på grunn av komplikasjoner med lungekreft. Fra en high-school dropout, steg han raskt i gradene til å bli en av amerikansk TVs mest fremtredende journalister og ankere.

Jennings startet sin karriere på TV tidlig da han var medlem av et kanadisk radio show i en alder av ni år. I 1965, ble han ansatt hos ABC News får å forankre deres Dagsrevyen-program. Hans uerfarenhet ble angrepet av kritikere og andre i TV-nyheter, gjør det til en vanskelig første stint i ankeret stolen, og Jennings ble en korrespondent i 1968, honing sin rapportering ferdigheter i Midtøsten.

Han kom tilbake som en av World News Tonight tre ankere i 1978, og ble forfremmet til rollen som eneste anker i 1983. I tillegg til forankring, var Jennings vert av mange ABC News spesielle rapporter og han har vært ordholder under flere debatter under amerikanske presidentvalg. Jennings ble en naturalisert amerikansk statsborger i 2003. Sammen med Tom Brokaw i NBC og Dan Rather i CBS, dannet Jennings del av "Big Three" nyhetsankere som dominerte amerikanske kveldsnyheter fra tidlig 1980-tallet og helt frem til 2005.

Jennings drømte om å følge i sin fars fotspor innen kringkasting, og hans første jobb var for Royal Bank of Canada. Han hadde håpet at selskapet ville tildele ham til deres Havana filial. I stedet ble han sendt til den lille byen Prescott, Ontario, før de overførte ham til deres nærliggende Brockville filial.

I 1968 etablerte han ABC's Midtøsten-byrå i Beirut, Libanon. Dette var den første amerikanske TV-nyhetsbyrået i den arabiske verden. Det neste året, demonstrerte han sin voksende ekspertise innen Midtøsten-affærer og Palestina. Han gjennomførte den første amerikanske TV-intervju med PLO leder Yassir Arafat. I 1972 dekket Jennings sin første store breaking news-historie, nemlig München OL-massakren av israelske idrettsutøvere som ble utført av terror-organisasjonen Svart september.

Etter hendelsene i München, fortsatte Jennings å rapportere om hendelser fra Midtøsten. I 1973 dekket han Yom Kippur-krigen, og året etter, var han sjefskorrespondent og medprodusent av Sadat: Action Biografi, en profil av egyptiske presidenten Anwar Sadat som gjorde at han vant sin første av sine to George Foster Peabody Awards. Dokumentaren etablerte Jennings som Sadat`s favoritt korrespondent. Den sommeren, giftet Jennings seg for andre gang, til Anouchka Malouf, en libanesisk fotograf. Hans første kone hadde vært barndomskjæresten Valerie Godsoe.

Jennings kom tilbake til USA på slutten av 1974 for å bli Washington-korrespondent og nyhetsanker for ABC's nye morgenprogram AM Amerika, en forgjenger til Good Morning America. I november 1975 flyttet Jennings til utlandet igjen, denne gang som korrespondent. Han fortsatte å dekke Midtøsten, og i 1978 var han den første amerikanske reporteren som intervjuet Ayatollah Khomeini fra Iran.

I 1979 giftet Jennings seg for tredje gang til en med-korrespondent ved navn Kati Marton. Det samme året ble han far for første gang når Marton fødte deres datter, Elizabeth. I 1982, ble Jennings og Marton`s andre barn, Christopher, født. Jennings rapporterte om flere utenlandske nyhetshendelser som f.eks. den iranske revolusjonen og påfølgende gisselsituasjon, mordet på Sadat, Falklandskrigen, Israels invasjon av Libanon i 1982, og pave Johannes Paul II sitt besøk i Polen i 1983.

9. august 1983, annonserte ABC at Jennings hadde signert en ny fire-års kontrakt med nettverket og skulle bli den eneste anker og senior editor for programmet World News Tonight fra 5. september, dette året. I løpet av midten på 1990-tallet, fikk Jennings en del kritikk fordi han insisterte på ikke å la OJ Simpson-drapssaken bli en del av nyhetssendingen hans. I stedet, hadde Jennings viet sin tid til å dekke krigen i Bosnia og Hercegovina.