Peter Jennings

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Peter Jennings
1968 Press Photo Peter Jennings American Anchor ABC TV with The News Show.jpg
Født29. juli 1938
Toronto
Død7. august 2005 (67 år)
Manhattan
Ektefelle Kati Marton (19791993), Kayce Freed (19972005)
Far Charles Jennings
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Peabody Award, medlem av Order of Canada, Emmy-prisen, George Polk Award (1990), Disney Legends (2006)

Peter Jennings

Peter Charles Archibald Ewart Jennings (født 29. juli 1938 i Toronto i Ontario, død 7. august 2005) var en canadisk-amerikansk journalist og nyhetsanker.

Han var det eneste nyhetsanker for kanalen ABCs World News Tonight fra 1983 og frem til sin død i 2005. Han døde av komplikasjoner i forbindelse med lungekreft. Fra å være high-school dropout, steg han raskt til å bli en av amerikansk TVs mest fremtredende journalister og ankere.

Jennings startet sin karriere på TV tidlig da han var medlem av et kanadisk radioshow i en alder av ni år. I 1965 ble han ansatt hos ABC News for å forankre deres nyhetsprogram. Hans manglende erfaring ble angrepet av kritikere og andre i TV-nyhetene. Jennings ble korrespondent i Midtøsten i 1968.

Han kom tilbake som en av World News Tonight tre ankere i 1978, og ble forfremmet til rollen som eneste anker i 1983. I tillegg var Jennings vert for mange ABC News spesialrapporter og han har vært ordstyrer i flere debatter ved amerikanske presidentvalg. Jennings ble naturalisert amerikansk statsborger i 2003. Sammen med Tom Brokaw i NBC og Dan Rather i CBS, dannet Jennings "Big Three"-nyhetsankerne som dominerte amerikanske kveldsnyheter fra tidlig på 1980-tallet og helt frem til 2005.

Jennings drømte om å følge i sin fars fotspor innen kringkasting, og hans første jobb var for Royal Bank of Canada. Han håpet at selskapet ville sende ham til sin Havana filial. I stedet ble han sendt til den lille byen Prescott, Ontario, før de overførte ham til Brockvillefilialen.

I 1968 etablerte han ABCs Midtøsten-byrå i Beirut, Libanon. Dette var den første amerikanske TV-nyhetsbyrået i den arabiske verden. Det neste året, demonstrerte han sin voksende ekspertise innen Midtøsten-affærer og Palestina. Han gjennomførte den første amerikanske TV-intervju med PLO-leder Yassir Arafat. I 1972 dekket Jennings sin første store breaking news-historie, nemlig München OL-massakren som ble gjennomført av terror-organisasjonen Svart september.

Etter hendelsene i München fortsatte Jennings å rapportere om hendelser fra Midtøsten. I 1973 dekket han Yom Kippur-krigen, og året etter var han sjefskorrespondent og medprodusent av Sadat: Action Biografi, en profil av den egyptiske presidenten, Anwar Sadat, som gjorde at Jennings vant sin første av sine to George Foster Peabody Awards. Dokumentaren etablerte Jennings som Sadats favorittkorrespondent. Den sommeren giftet Jennings seg, for andre gang, med Anouchka Malouf, en libanesisk fotograf. Hans første kone hadde vært barndomskjæresten Valerie Godsoe.

Jennings kom tilbake til USA på slutten av 1974 for å bli Washington-korrespondent og nyhetsanker for ABCs nye morgenprogram AM Amerika, en forgjenger for Good Morning America. I november 1975 flyttet Jennings til utlandet igjen, denne gang som korrespondent. Han fortsatte å dekke Midtøsten, og i 1978 var han den første amerikanske reporteren som intervjuet Ayatollah Khomeini fra Iran.

I 1979 giftet Jennings seg for tredje gang med en med-korrespondent ved navn Kati Marton. Samme år ble han far for første gang da Marton fødte deres datter, Elizabeth. I 1982 ble Jennings og Martons andre barn, Christopher, født. Jennings rapporterte om flere nyhetshendelser som f.eks. den iranske revolusjonen og påfølgende gisselsituasjon, mordet på Sadat, Falklandskrigen, Israels invasjon av Libanon i 1982 og pave Johannes Paul II sitt besøk i Polen i 1983.

9. august 1983, annonserte ABC at Jennings hadde signert en ny fire-års kontrakt med nettverket og skulle bli det eneste anker og senior redaktør for programmet World News Tonight fra 5. september, dette året. I løpet av midten på 1990-tallet, fikk Jennings en del kritikk fordi han insisterte på ikke å la O.J. Simpson-drapssaken bli en del av nyhetssendingen hans. I stedet hadde Jennings viet sin tid til å dekke krigen i Bosnia og Hercegovina.