Peter Grimwade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Grimwade
Født8. juni 1942[1]Rediger på Wikidata
Skottland
Død15. mai 1990[1]Rediger på Wikidata (47 år)
London
BeskjeftigelseTV-regissør, manusforfatter, barnebokforfatter, filmregissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedTruro Cathedral School
NasjonalitetStorbritannia

Peter Grimwade (født 8. juni 1942, død 15. mai 1990) var en britisk manusforfatter og regissør, som er mest kjent for å ha jobbet på TV-serien Doctor Who.

Etter at han ble ansatt hos BBC i 1960-årene, jobbet han som produksjonsassistent på Doctor Who-historien Spearhead from Space (1970). Han hadde også denne stillingen i fem historier til. I 1977 fikk han sin første sjanse til å regissere da han fikk jobben som regissør av modellsekvensene i historien The Robots of Death mens historiens regissør filmet på location. Tom Baker, som da spilte Doktoren, brukte Grimwades navn istedenfor Grimwold i den fiktive sykdommen Grimwolds syndrom, som blir nevnt i historien. Historiens produksjonsleder, George Gallacio, ga Grimwade senere sjansen til å regissere episoden Out of Body, Out of Mind av TV-serien The Omega Factor (1979). Grimwade var også på denne tiden produksjonsassisten på BBCs dramatisering av John le Carres Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

Grimwade regisserte deretter noen episoder av blant annet dramaserien All Creatures Great and Small før han returnerte til Doctor Who, denne gangen som regissør. Han regisserte historiene Full Circle og Logopolis i sesong 18. Deretter regisserte han historiene Kinda og Earthshock i sesong 19. Earthshock ble den siste han regisserte. Ett år senere var det meningen at han skulle regissere historien The Return (som ble til Resurrection of the Daleks), men da denne ble utsatt på grunn av streik, endte Matthew Robinson opp med å ta over regissørjobben. Da Grimwade fikk vite om streiken, inviterte han flere av skuespillerne i serien og manusredigerer Eric Saward ut til lunsh. Han inviterte ikke produsent John Nathan-Turner fordi han tilsynelatende ville invitere Nathan-Turner ut senere. Nathan-Turner ble sint på grunn av dette og sa han aldri ville jobbe med Grimwade igjen.

Før dette skrev Grimwade også historiene Time-Flight og Mawdryn Undead. Han ble også spurt om han ville skrive Planet of Evil. Han ble frustrert på grunn av at kravene til historien var i konstant forandring på grunn av uvisshet om hvor den skulle spilles inn og utbytting av skuespillere. Han lot derfor Saward gjøre ferdig manusene. Grimwade har også skrevet og regissert The Come-Uppance of Captain Katt for ITVs barneserie Dramarama. Den handlet om det som skjedde under produksjonen av en science fiction-serie med lavt budsjett og Grimwade sa at den var inspirert av hans opplevelser da han jobbet på Doctor Who.

Grimwade forlot BBC og jobbet hovedsakelig med å produsere opplæringsvideoer. Han døde i 1990 av leukemi.

Flere av skuespillerne som jobbet med Grimwade sa han var veldig krevende. Saward sa i et intervju at hvis skytevåpnene brukt i Earthshock var ekte, ville Grimwade ha vært død før den første innspillingsdagen var over. Denne oppfatningen ble delt av skuespillerne i serien på kommentatorsporet på DVD-utgivelsen. Janet Fielding sa dog senere i kommentatorsporet for Logopolis at sluttresultatet var bra. I samme kommentatorspor var Tom Baker og forfatter Christopher H. Bidmead enige med henne og de komplimenterte lyssettingen og fotografiarbeidet og sa at Grimwade var veldig dedikert til serien og sitt arbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 3687, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]