Peter Artedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Artedi
Født27. feb. 1705[1]Rediger på Wikidata
Örnsköldsvik kommune
Død27. sep. 1735[1]Rediger på Wikidata (30 år)
Amsterdam
BeskjeftigelseBotaniker, naturviter, zoolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUppsala universitet
NasjonalitetSverige

Tittelbladet til Ichthyologia av Artedi.

Peter Artedi (formen Petrus Arctaedius er også brukt; født 27. februar 1705, død 27. september 1735) var en svensk biolog og blir regnet som grunnleggeren av iktyologien (læren om fisk).

Peter Artedi var den eneste sønnen til kyrkoherden Olaus Arctaedius (1670–1728) og Helena, født Sidena (ca. 1680-1759).

Etter gymnasutdannelse i Härnösand, der farfaren var lærer, ble Peter Artedi skrevet inn ved Uppsala universitet 30. oktober 1724. I Uppsala ble Artedi raskt kjent som den ledende innen naturvitenskapen, og Carl von Linné ble en god venn for resten av livet. Peter Artedi omkom ved drukning i Amsterdam da han var 30 år gammel.

Peter Artedi er kjent som den første moderne forskeren innen iktyologien. Artedi levde ikke lenge, men Linné sørget for at verkene hans ble utgitt etter at han døde. Ichthyologia omfatter mer enn iktyologiens vitenskapsfelt: dets andre del, «Philosophia ichthyologica», er en systematisk klassifikasjon der Artedi klargjør slektssammenhenger og oppretter nomenklaturregler. Disse har mye til felles med arbeidene til Carl von Linné. Siden Linné redigerte Artedis manuskripter, er det vanskelig å vite hvem som har påvirket hvem, men det er klart at begge hadde et fruktbart utbytte av hverandre. Mange har likevelt ment at det var Linné som tok over klassifikasjonssystemet fra Artedi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «Peter Artedi», Svensk biografisk leksikon-ID 18853[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]