Pete Quaife

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pete Quaife
Kinks helmfrid-sofa3.jpg
Født31. desember 1943[1][2]Rediger på Wikidata
TavistockRediger på Wikidata
Død23. juni 2010[1][3]Rediger på Wikidata (66 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerRock
InstrumentEl-bass, gitar
Aktive år1962
PlateselskapPye
IMDbIMDb

Pete Quaife, født Peter Alexander Greenlaw Quaife (født 31. desember 1943, Tavistock, Devon, England, død 23. juni 2010, Herlev, Danmark) var en britisk musiker, artist og forfatter. Quaife var en av grunnleggerne av The Kinks, og bandets opprinnelige bassgitarist. Han var medlem i årene 1963 til 1969.

Fra The Ravens til The Kinks[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Kinks

Før Quaife i 1962 startet The Kinks, sammen med skolekameraten Dave Davies, studerte han en kort periode Commercial art. Ikke lenge etter at bandet var grunnlagt, ba de Daves bror Ray Davies bli med dem.[4] Opprinnelig het bandet the (Golden) Ravens, og de spilte rhythm and blues på lokale klubber som Hornsey Recreation Club på Crouch End Secondary School. Navnet 'The Kinks' brukte de først da de underskrev en platekontrakt sent i 1963.

The Kinks gjorde det godt på platelistene over hele verden. Suksessen begynte med den tredje singelen, You Really Got Me, som ble sluppet i 1964. På den tiden var det stort sett Quaife som snakket for bandet når pressen ønsket et intervju. Etter at en alvorlig bilkollisjon midt i 1966 gjorde det umulig for ham å opptre, ble han midlertidig byttet ut med John Dalton. Ikke lenge etter proklamerte han at han sluttet i The Kinks, men vendte tilbake i november 1966.

I årene 1966-1968 spilte han bass på albumene Something Else By The Kinks og The Kinks Are the Village Green Preservation Society. Han var også med på å øve inn noen av numrene for albumet Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire). I april 1969 bestemte Quaife seg for å forlate The Kinks for godt, og Dalton kom tilbake igjen og overtok bassen.

Mapleoak[rediger | rediger kilde]

Etter at Quaife forlot The Kinks opprettet han country/rockgruppen Mapleoak. Gruppen fikk navn etter landene medlemmene kom fra. 'Maple' (lønn) refererte til gruppens to kanadiere, sangerne og låtskriverne Stan Endersby (født 17. juli 1947, i Lachine, Quebec og Marty Fisher (født 24. desember 1945, i Vancouver, Britisk Columbia; mens 'Oak' (ek) refererte til de britiske medlemmene Quaife og trommeslageren Mick Cook.

Quaife hadde flere kontakter i Danmark, så Mapleoak opptrådte ofte der. De opptrådte også i Storbritannia i 1969, og i begynnelsen av 1970. Cook forlot gruppen i juni 1969, og kanadieren Gordon MacBain (født 5. august 1947, i Toronto, Ontario) overtok hans plass. MacBain ble den som skrev mest materiale for gruppen.

I april 1970 slapp Mapleoak den første singelen, Son of a Gun, som mislyktes med å entre hotlistene. Dermed forlot Quaife forlot både gruppen og musikkindustrien. Quaife tok ikke del i albumet gruppen slapp i 1971, som ble gruppens eneste. Han flyttet etter hvert til Danmark.

1980- og 1990-årene[rediger | rediger kilde]

Quaife gjenopptok aldri musikkarrieren hundre prosent. I 1980 flyttet han til Canada, nærmere bestemt Belleville i Ontario, og arbeidet der som grafisk designer. Han opptrådte for første gang siden midten av 1960-årene med The Kinks igjen under en konsert i Toronto i 1981. I 1990 ble Quaife, sammen med de tre andre medlemmene av det opprinnelige The Kinks, opptatt i the Rock and Roll Hall of Fame. Under seremonien i New York improviserte Quaife sammen med de andre musikerne som ble hedret det året.

I 1998 fikk Quaife diagnosen nyresvikt, og mens han fikk dialyse, tegnet han tegneserier som beskrev hvordan han opplevde det. De ble godt mottatt av andre pasienter, og ble senere utgitt i bokform under navnet The Lighter Side of Dialysis (Jazz Communications, Toronto, 2004). Selv om han aldri var kjent som noe annet enn 'Pete' i tiden han var med i The Kinks, ble bøkene utgitt under fullt navn, 'Peter Quaife'.

Under et intervju med Goldmine Magazine i 1996 ble John Entwistle fra The Who spurt om hvem som var hans favoritt-bassist, og svarte:

SitatI'd say one of my favourite bass players was Pete Quaife because he literally drove the Kinks along.Sitat

[trenger referanse]

2000 - 2010[rediger | rediger kilde]

Selv om Quaife ikke lenger var knyttet til the Kinks, snakket han ofte med glede om tiden han tilbrakte i gruppen, og møtte også opp på en rekke fan-sammenkomster. I september 2004 i Utrecht, Nederland, leste han fra Veritas, en historie han hadde skrevet om et fiktivt rockeband fra 1960-årene. Han spilte dessuten sammen med The Kast Off Kinks på et par numre.

I 2005 flyttet Quaife tilbake til Danmark etter mer enn tyve år i Canada. Samme år ble han tatt også tatt opp i det nasjonale UK Music Hall of Fame, sammen med de andre tre opprinnelige medlemmene av the Kinks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]