Pete Quaife

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pete Quaife
Peter Alexander Greenlaw Quaife
Helmfrid-sofa4 Touched.JPG
Peter Quaife foran til venstre (1965)
Født 31. desember 1943
Tavistock, Devon, England
Død 23. juni 2010 (66 år)
Herlev, Danmark
nyresvikt
Yrke musiker, forfatter
Nasjonalitet Britisk
Instrument Bassgitar
Aktive år 1963 – 1969
Plateselskap Pye Records
Band
The Kinks
Tidligere band
The Kinks
Mapleoak

Pete Quaife, født Peter Alexander Greenlaw Quaife (født 31. desember 1943, Tavistock, Devon, England, død 23. juni 2010, Herlev, Danmark) var en britisk musiker, artist og forfatter. Quaife var en av grunnleggerne av The Kinks og bandets opprinnelige bassgitarist. Han var medlem i årene 1963 til 1969.

Fra The Ravens til The Kinks[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Kinks

Før Quaife startet The Kinks sammen med skolekameraten Dave Davies i 1962 studerte han Commercial art en kort periode. Ikke lenge etter at bandet var grunnlagt, ba de Daves bror Ray Davies bli med dem.[1] Opprinnelig het bandet the (Golden) Ravens og de spilte rhythm and blues på lokale klubber som Hornsey Recreation Club på Crouch End Secondary School. Navnet 'The Kinks' bruker de først da de underskriver en platekontrakt sent i 1963.

The Kinks gjorde det godt på platelistene over hele verden. Suksessen begynte med den tredje singelen, You Really Got Me, som ble sluppet i 1964. På den tiden var det stort sett Quaife som snakket for bandet når pressen ønsket å intervjue bandet. Etter at en alvorlig bilkollisjon midt i 1966 gjorde det umulig for ham å opptre, ble han midlertidig byttet ut med John Dalton.Ikke lenge etter byttet sluttet han i The Kinks, men vendte tilbake i november 1966.

I årene 1966-1968 spilte han bass blant annet på albumene Something Else By The Kinks og The Kinks Are the Village Green Preservation Society, og deltok i øvelsene for noen av numrene på albumet Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire). Quaife forlot The Kinks for godt i april 1969, og Dalton kom tilbake og overtok bassen igjen.

Mapleoak[rediger | rediger kilde]

Etter at han forlot The Kinks opprettet han country/rockgruppen Mapleoak. Gruppen fikk navn etter landene medlemmene kom fra. 'Maple' (lønn) refererte til gruppens to kanadiere, sangerne og låtskriverne Stan Endersby (født 17. juli 1947, i Lachine, Quebec og Marty Fisher (født 24. desember 1945, i Vancouver, British Columbia; mens 'Oak' (ek) refererte til de britiske medlemmene Quaife og trommeslageren Mick Cook.

Quaife hadde flere kontakter i Danmark, så Mapleoak opptrådte ofte der og i Storbritannia i 1969 og i begynnelsen av 1970. Cook forlot gruppen i juni 1969, and og kanadieren Gordon MacBain (født 5. august 1947, i Toronto, Ontario) overtok hans plass. MacBain ville bli den som skrev mest materiale for gruppen.

I april 1970 slapp Mapleoak den første singelen, Son of a Gun, men den gikk ikke inn på listene og Quaife forlot både gruppen og musikkindustrien og flyttet etterhvert til Danmark. Quaife deltok ikke på albumet gruppen slapp i 1971, som ble gruppens eneste.

1980- og '90-tallet[rediger | rediger kilde]

Quaife gjenopptok aldri musikk-karrieren hundre prosent. I 1980 flyttet han til Canada, nærmere bestemt Belleville i Ontario, og arbeidet der som grafisk designer. Han opptrådte for første gang siden midten av 1960-årene med The Kinks igjen under en konsert i Toronto i 1981. I 1990 ble Quaife, sammen med de tre andre medlemmene av det opprinnelige The Kinks, opptatt i the Rock and Roll Hall of Fame. Under seremonien i New York improviserte Quaife sammen med de de andre musikerne som ble hedret det året.

I 1998 fikk Quaife diagnosen nyresvikt, og mens han fikk dialyse, tegnet han tegneserier som beskrev hvordan han opplevde det. De ble godt mottatt av andre pasienter, og ble senere utgitt i bokform under navnet The Lighter Side of Dialysis (Jazz Communications, Toronto, 2004). Selv om han aldri var kjent som noe annet enn 'Pete' i tiden han var med i The Kinks, utgis bøkene hans under navnet 'Peter Quaife'.

Under et intervju med Goldmine Magazine i 1996 ble John Entwistle fra The Who spurt om hvem som var hans favoritt-bassist, og hans svar var:

Sitat I'd say one of my favourite bass players was Pete Quaife because he literally drove the Kinks along. Sitat

2000 - nå[rediger | rediger kilde]

Quaife er ikke knyttet til the Kinks, men snakker fremdeles med glede om tiden han hadde i gruppen og møter opp på fan-sammenkomster. I september 2004 i Utrecht, Nederland leste han fra Veritas, en historie han har skrevet om et fiktivt rockeband fra 1960-årene, og han spilte sammen med The Kast Off Kinks på et par numre.

I 2005 flyttet Quaife tilbake til Danmark etter mer enn tyve år i Canada, og samme år ble han tatt opp i UK Music Hall of Fame sammen med de tre andre medlemmene av den opprinnelige versjonen av the Kinks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.KindaKinks.net

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]