Hopp til innhold

Petaluridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petaluridae
Tanypteryx pryeri
Nomenklatur
Petaluridae
Hører til
mosaikkøyenstikkere,
øyenstikkere og libeller,
øyenstikkere
Økologi
Antall arter: 11
Habitat: i tilknytning til ferskvann
Inndelt i

Petaluridae er en delgruppe av øyenstikkere, (Odonata). Selv om familien bare omfatter 11 kjente, nålevende arter er den trolig den eldste av de nålevende øyenstikker-familiene, kjent fra 190 millioner år gamle fossiler. dem omfatter også den største av de nålevende øyenstikkerne, den australske Petalura ingentissima som blir over 10 cm lang og 16 cm i vingespenn.

Svært store (opptil 12,5 cm lange og 17 cm i vingespenn), slankbygde øyenstikkere, mørkbrune eller svarte, ofte med gule tegninger. Fasettøynene støter ikke sammen i pannen. Vingene er store og klare, vingemerket er uvanlig langt. Bakkroppen er lang og slank, hos hannen med påfallende, bladformede vedheng i spissen.

Petalura eximia, en av flere fossile arter

Et særtrekk ved denne familien er at larvene stort sett er semiakvatiske, de lever ikke helt under vann, men ved bredden av elver der de holder til i utgravde ganger, eller mellom vissent løv. De kan puste i luft og overleve utenfor vannet i flere uker. De er nattaktive. De voksne hannene forsvarer territorier der hunnene passerer.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra Tachopteryx thoreyi i det østlige Nord-Amerika lever alle artene rundt Stillehavet. Familiens største artsmangfold finnes i New Zealand (2 arter) og Australia (5 arter), mens det finnes én art i hvert av områdene Japan, vestlige Nord-Amerika og Chile. Fossile arter er kjent blant annet fra Argentina.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata