Petaluridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petaluridae
Tanypteryx pryeri
Tanypteryx pryeri
Vitenskapelig(e)
navn
:
Petaluridae
Norsk(e) navn:
Hører til: mosaikkøyenstikkere,
øyenstikkere og libeller,
øyenstikkere
Antall arter: 11
Habitat: i tilknytning til ferskvann
Utbredelse:
Delgrupper:

Petaluridae er en delgruppe av øyenstikkere, (Odonata). Selv om familien bare omfatter 11 kjente, nålevende arter er den trolig den eldste av de nålevende øyenstikker-familiene, kjent fra 190 millioner år gamle fossiler. dem omfatter også den største av de nålevende øyenstikkerne, den australske Petalura ingentissima som blir over 10 cm lang og 16 cm i vingespenn.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Svært store (opptil 12,5 cm lange og 17 cm i vingespenn), slankbygde øyenstikkere, mørkbrune eller svarte, ofte med gule tegninger. Fasettøynene støter ikke sammen i pannen. Vingene er store og klare, vingemerket er uvanlig langt. Bakkroppen er lang og slank, hos hannen med påfallende, bladformede vedheng i spissen.

Petalura eximia, en av flere fossile arter

Levevis[rediger | rediger kilde]

Et særtrekk ved denne familien er at larvene stort sett er semiakvatiske, de lever ikke helt under vann men ved bredden av elver der de holder til i utgravde ganger, eller mellom vissent løv. De kan puste i luft og overleve utenfor vannet i flere uker. De er nattaktive. De voksne hannene forsvarer territorier der hunnene passerer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra Tachopteryx thoreyi i det østlige Nord-Amerika lever alle artene rundt Stillehavet. Familiens største artsmangfold finnes i New Zealand (2 arter) og Australia (5 arter), mens det finnes én art i hvert av områdene Japan, vestlige Nord-Amerika og Chile. Fossile arter er kjent blant annet fra Argentina.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]