Perlodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Perlodidae
Isoperla sp.
Isoperla sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Perlodidae
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 250 i verden, 62 i Europa, 8 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Perlodidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i vann som nymfer (larve), de voksne tar nesten ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

De fleste artene lever i kjøligere områder og finnes på den nordlige halvkule. De mangler på de kaldeste stedene som Arktis.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er brun eller mer gul på farge og mellom 8 og 50 millimeter lang. Artene i denne gruppen har to lange haletråder (cerci). De fire vingene har samme form, men bakvingene er noe mindre enn framvingene. Vingespennet er mellom 10 og 50 millimeter.

Nymfene er ganske flat og vanligvis lys på farge ofte med et mørkere mønster. De har to haletråder og kraftige bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Om våren og utover forsommeren finnes de voksne. De sitter ofte på en trestamme, i vegetasjonen eller en stein. Parringen skjer i vegetasjonen ikke langt fra vannet. Hunnen legger eggene i bekker, om våren, eller tidlig om forsommeren.

Perlodidae har nymfestadiet i rennende vann, ofte med sterk strøm. Både i mindre og større bekker. Nymfen kryper rundt på bunnen og lever som unge, av organisk materiale, som alger eller råtnende planter. Eldre nymfer lever også som rovdyr. De voksne spiser lite og dør vanligvis kort tid etter parring og eggleggning.

Perlodidae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfene kan bruke flere år på utviklingen, og noen arter kan ha mer enn 10 hudskifter. Utviklingen er ett år.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]