Perlidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Perlidae
  Illustrasjon  (Halvard Hatlen )
Vitenskapelig(e)
navn
:
Perlidae
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 400 i verden, 18 i Europa, 1 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Perlidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

De fleste artene lever i kjøligere områder og mange finnes på den nordlige halvkule, men noen av artene i denne gruppen finnes i varmere områder, de tåler mer varme enn hva som er tilfelle hos de andre delgruppene. De er utbredt i hele verden, unntatt Australia. De mangler også på de kaldeste stedene som Antarktis og Arktis.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er fra brun til mer gul på farge og mellom 10 og 48 millimeter lang, forholdsvis bred og flat. Artene i denne gruppen har to lange haletråder (cerci). Det tredje fotleddet (tarsi) er mye lengre enn første og andre fortledd. De fire vingene har samme form, men bakvingene er noe mindre enn framvingene. Vingespennet er mellom 20 og 55 millimeter.

Nymfene er ganske flate og vanligvis mørkt farget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Perlidae er trolig den vanligste familiegruppen av steinfluer i verden, og den med videst utbredelse. De har nymfestadiet i både stillestående og rennende vann, ofte med sterk strøm. Både i mindre bekker og større elver.

Parringen skjer i vegetasjonen ikke langt fra vannet. Hunnen legger eggene i vannmassene i små klebrige klumper. Nymfen skifter hud flere ganger, ofte mer enn 30 ganger. Utviklingen er ofte langvarig og opptil fem år. Nymfene har utvendige forgreinede gjeller og to haletråder på bakkroppen. De kryper rundt på bunnen, og lever som rovdyr. De voksne spiser ikke.

Perlidae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfene kan bruke flere år på utviklingen, og noen arter kan ha mer enn 10 hudskifter.

Systematisk Inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]