Perlekre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Perlekre (Ctenolepisma calva) er en liten kreart som ble oppdaget i Norge i september 2018. Den er observert flere steder i Sør-Norge, blant annet i Bergen, Oslo samt i Østfold og Vestfold.[trenger referanse] Perlekre lever i samme miljø som skjeggkre og sølvkre og den kan derfor lett bli oversett i forhold til større og mer pigmenterte skjeggkre- og sølvkreindivider.

Perlekre ble beskrevet 1910[1], men det har siden den gang vært lite publisert om denne arten. I Europa er den kjent fra Finland, Tyskland og Østerrike[2].

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sølvkre til venstre og perlekre til høyre.

Perlekre ser ut som en lys miniatyrutgave av skjeggkre og den kan bli 8 mm lang. Fargen er perlemorfarget og antennene er omtrent like lange som kroppen, mens haletrådene er noe kortere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Perlekre lever innendørs i Norge. De tilfellene der perlekre er funnet har skjedd i de samme områdene som der skjeggkre og til dels sølvkre opptrer. Det er derfor trolig at perlekre har tilsvarende levemåte og krav til økologiske forhold samt næringstilgang som disse to artene. I et skadetilfelle med perlekre i en boligblokk var det en stor vertikal spredning. Dette viser at de har god evne til å bevege seg både horisontalt og vertikalt i bygninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ritter, W. (1910). «Neue Thyrsanuren und Collembolen aus Ceylon und Bobay, gesammelt von Dr. Uzel.». Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien. 24. Bd (24. Bd., häft 3/4 (1910-1911)): pp. 379–398. 
  2. ^ Johan Mattsson (2018). «Kre i Norge ved to av dem». Insekt-Nytt (Insekt-Nytt 43 (3/4) 2018): 13–18.