Fjellundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Perizoma minorata»)
Fjellundmåler
Nomenklatur
Perizoma minorata
(Treitschke, 1828)
Populærnavn
fjellundmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPerizoma
Økologi
Habitat: heier og i fjellet
Utbredelse: Europa

Fjellundmåler (Perizoma minorata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge finnes den i fjellet i Sør-Norge, i Nord-Norge også i lavlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 16 – 20 mm), slank, grå måler. Forvingens mønster kan variere en god del og er noen ganger nesten helt utvisket. Grunnfargen er lys grå, noen ganger litt brunlig. I midten er det et uregelmessig, bredt, grått tverrbånd med en liten svart flekk litt foran midten. Dette båndet er bredt kantet med hvitt (doble tverrbånd) på begge sider. Ytterkanten av tverrbåndet har vanligvis to avrundede utbuktninger. Når vingespissen er det en trekantet, gråflekk, langs ytterkanten en smal, bølgete, hvit tverrlinje. Bakvingen er gråhvit. Larven er grønngul med en brun ryggstripe og brede, brune sidestriper. Området mellom stripene er mønstret med bølgende linjer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på heier og i fjellet. Larvene lever i frøkapsler av øyentrøst (Euphrasia spp.), der de spiser av de voksende frøemnene. De voksne målerne flyr i juli – august, fortrinnsvis om ettermiddagen i solskinn.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i høyereliggende områder over det meste av Europa. I Norge finnes den fra Vest-Agder til Finnmark, i Sør-Norge mest i høyereliggende områder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]