Lyngheimåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Perconia strigillaria»)
Lyngheimåler
Nomenklatur
Perconia strigillaria
Hübner, 1787
Populærnavn
lyngheimåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektPerconia
Økologi
Habitat: lynghei og åpen skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Lyngheimåler (Perconia strigillaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne lysgrå arten lever på lyngheier og i åpen skog med feltvegetasjon av lyng. I Norge forekommer den på Østlandet og Sørlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Em middelsstor (vingespenn 28 – 37 mm), slank, lysgrå måler, hannen noe mørkere enn hunnen som er nærmest gråhvit. Hannens antenner er fjærformede, hunnens trådformede. Forvingen er forholdsvis smal, med tre eller fire parallelle, brune tverrbånd. Både for- og bakvingene har en mer eller mindre tydelig, liten, mørk flekk i midten. Bakvingen har to eller tre tverrbånd. Larven er glatt, mørkegrå med en lysere ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes på steder der det vokser lyng, som er larvenes næringsplanter. De kan finnes både på røsslyng (Calluna vulgaris) og andre lyng-arter (poselyngslekta). De kan også forekomme på busker i erteblomstfamilien, for eksempel ginst (Genista spp.), gyvel (Cytisus spp.) og gulltorn (Ulex spp.). De voksne målerne flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lyngheimåleren finnes i Europa. I Norge er den bare funnet på Østlandet og Sørlandet, i Østfold, Akershus, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]