Per Rom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Rom
Per Rom IKL.jpg
Født22. nov. 1903[1]Rediger på Wikidata
Død2. okt. 1985Rediger på Wikidata (81 år)
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Søsken Henrik RomRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Per Rom (født 22. november 1903 i Kristiania, død 2. oktober 1985[2] i Oslo) var en norsk maler, gallerist og forlegger.

Kunstnerkarriere[rediger | rediger kilde]

Rom studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i daværende Kristiania. Deretter var han elev av Axel Revold 1924-1925, og dro så til Paris der han 1926-27 mottok undervisning av Per Krohg ved Académie Montparnasse. Per Rom debuterte på Høstutstillingen i 1925, og hadde sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1927.

I 1927 var han en av kunstnerne og arkitektene som etter invitasjon fra Arno Berg, daværende byantikvar i Oslo, utarbeidet forslag til hvordan hovedstadens bygningsmasse kunne bli mer fargerik og innbydende. Initiativet til dette byutviklingsprosjektet kom fra kunstneren Henrik Sørensen.[3]

Nasjonalgalleriet i Oslo har flere malerier av Per Rom i sine samlinger.

Galleri og tidsskrift[rediger | rediger kilde]

I 1940 opprettet Rom Galleri PerTullinløkka i Oslo, for å gi den moderne kunsten et visningsrom. Han var innehaver av Galleri Per frem til det ble omgjort til en selveiende stiftelse i 1953. Flere av de unge og relativt ukjente kunstnerne som stilte ut i Galleri Rom, har i ettertid fått en sentral posisjon i norsk kunsthistorie. Som eksempler kan nevnes Arnold Haukeland, Inger Sitter og Jørleif Uthaug. Per Rom stilte også ut sine egne bilder i Galleri Per.

I 1946 startet Rom tidsskriftet Kunsten i dag. Tidsskriftet skulle bli sentralt i formidlingen av norsk samtidskunst, og Per Rom var dets redaktør frem til tidsskriftet gikk inn i 1973. I årene 1958–1961 var Henning Gran medredaktør.

Da Riksgalleriet ble opprettet i 1952, ble Per Rom valgt til institusjonens første direktør. Sammen med Jan Askeland bygget han opp Riksgalleriet fra grunnen. Han forble i direktørstolen frem til 1973.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1973 ble Per Rom utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han var også ridder av Dannebrogordenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Per_Rom[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gravferdsetaten i Oslo kommune
  3. ^ «Slik ville kunsteliten fargelegge Oslo i 1927». www.aftenposten.no. 22. september 2019. Besøkt 5. oktober 2020. ««Her er en vill plan, la oss omkolorere Oslo», skrev maleren Henrik Sørensen i 1927. 39 kunstnere og arkitekter tok utfordringen. (---) Det startet med en kronikk i tidsskriftet St. Hallvard i 1927, skrevet av den kjente maleren Henrik Sørensen. I det som nærmest var en frustrasjon over at Oslo by den gang fremsto som «hvitsmurt og «nedlerete», kom han med sitt ønske om «en vill plan». (---) Dette satte daværende byantikvar og leder av Oslo Byes Vel, Arno Berg, på ideen om å innby til en konkurranse blant de mest kjente kunstnere og arkitekter om å fargesette Oslo.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]