Pennsylvania Avenue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pennsylvania Avenue

Pennsylvania Avenue er en hovedgate i den amerikanske hovedstaden Washington, DC. Gaten er drøyt 11 km lang, men strekningen fra Det hvite hus til kongressbygningen er mest kjent og regnes som byens hjerte. Gaten fortsetter på andre siden av kongressbygningen, over Anacostia River og et stykke inn i Prince George's County i Maryland. På samme måte fortsetter den nordvest forbi Det hvite hus og ender i Georgetown. Gaten kalles ofte «Amerikas hovedgate» og benyttes både til offisielle parader og prosesjoner, og protestmarsjer og demonstrasjoner.

Pennsylvania Avenue ble tegnet av Pierre L'Enfant og var en av de første gatene som ble anlagt i den føderale byen. Både George Washington og Thomas Jefferson anså gaten som et viktig kjennemerke i den nye hovedstaden. Etter å ha studert L'Enfants plan refererte president Washington til gaten som en «storslått aveny». Jefferson samtykket, og selv om den «storslåtte avenyen» ikke var stort mer enn en vid grusvei, fikk han gaten beplantet med rader av hurtigvoksende popler. Den symbolsk viktige gaten ble oppkalt etter Pennsylvania som en trøst for at hovedstaden ble flyttet fra Philadelphia.

Selv om Pennsylvania Avenue er 11 km lang, er strekningen mellom Det hvite hus og kongressbygningen det seremonielle hjertet i byen. Opprinnelig gav gaten uhindret utsikt mellom Det hvite hus og kongressbygningen, men utvidelsen av finansdepartementsbygningen medførte at utsikten ble sperret. Antagelig ble dette gjort med vilje av president Andrew Jackson fordi forholdet mellom presidenten og kongressen var anstrengt, og Jackson ikke ville se kongressen fra vinduet sitt.

Helt siden en improvisert prosesjon rundt Jeffersons andre presidentinnsettelse har hver amerikansk president paradert ned Pennsylvania Avenue etter å ha tatt embedseden (Ronald Reagan paraderte ikke etter sin andre innsettelse på grunn av det kalde været).

Etter terroraksjonen i Oklahoma City i 1995 stengte Secret Service deler av gaten for biltrafikk foran Det hvite hus. Fotgjengere hadde imidlertid fortsatt adgang. Etter terrorangrepet 11. september 2001 ble denne ordningen gjort permanent. I nærheten av Det hvite hus føres biltrafikken over til H Street og Constitution Avenue, som begge går tilbake til Pennsylvania Avenue.