Meldemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pelurga comitata»)
meldemåler
Nomenklatur
Pelurga comitata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
meldemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPelurga
Økologi
Habitat: byer, hager, dyrket mark og skrotemark
Utbredelse: den palearktiske sone

Meldemåler (Pelurga comitata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten finnes nord til Nord-Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 34 mm), slank, gulbrun måler. Antennene er trådformede hos begge kjønn. Forvingen er forholdsvis smal med blekt gulbrun grunnfarge, ved roten mørkere brun. Rundt midten av vingen er det et bredt, brunt (i alle fall litt mørkere enn grunnfargen) tverrbånd. Dette er litt lysere i midten og har flere smale, brune tverrstriper. Det er omtrent en og en halv gang så bredt ved forkanten av vingen som ved bakkanten, og på yttersiden rundt midten er det trekantet utbuktet. I vingespissen har den en kort, svart skråstrek. Bakvingen er silkeaktig hvit, bakhjørnet litt mørkere. Larven er litt knudrete og mørkebrun på ryggen, buken er blekt brunaktig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i byområder, hager, på dyrket mark og på andre steder der larvens næringsplanter, melder (Chenopodium spp. og Atriplex spp.) vokser. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i så godt som hele Europa, og også i Nord-Asia. I Norge er den funnet nord til Nord-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]