Peltoperlidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peltoperlidae
Peltoperlidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Peltoperlidae
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 50
Habitat: i og ved rennende vann
Utbredelse: Nord-Amerika, Asia
Delgrupper:

Peltoperlidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i vann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nymfene til denne familien er meget karakteristiske: de tre ryggskjoldene (pronotum, mesonotum og metanotum) er sterkt bladaktig utvidet mot sidene og dekker mesteparten av hodet, beina og roten av bakkroppen. Hodet er bredt og avrundet, med små fasettøyne. Antennene er tynne og omtrent så lange som hode + thorax (inkludert det utvidete metanotum). Bakkroppen er kort og kjegleformet, haletrådene er omtrent så lange som den delen av bakkroppen som er synlig ovenfra. De har pølseformede gjeller på undersiden av thorax ved roten av hvert bein, men disse sitter ikke i knipper.

De voksne insektene er gjerne gulaktige på farge og har forholdsvis lite hode og pronotum, store vinger. De to haletrådene er ganske korte, omtrent så lange som de tre bakerste bakkroppsleddene eller enda kortere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i elver og bekker med rikelig med sedimenter på bunnen. De kryper rundt mellom døde blader og andre planterester som har samlet seg mellom steiner eller i bakevjer, og spiser av disse. Utviklingen tar ett til to år. De er svært vare for miljøforandringer. De voksne steinfluene flyr sent på våren eller tidlig på sommeren.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]