Pekebok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fleste små barn begynner tidlig å interesse seg for enkle bøker.
Selv peke- og bildebøker påvirker ungene og kan gi dem sterke leseropplevelser

En pekebok er en bildebok beregnet på de yngste barna, ofte uten ord og med bilder som er spesielt tydelige. Mange pekebøker inneholder verken tekst eller en klar fortelling, bare forenklede tegninger, for eksempel av dyr og gjenstander fra barnets hverdag. Siktemålet er da gjerne pedagogisk, det vil si at bøkene er tenkt brukt som samtale- eller aktivitetsbøker der barnet blar, ser og peker og lærer grunnleggende ord og begreper.

Illustrasjoner og kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Den norske tegneren Svein Nyhus' enkle bildebok Lars er Lars (2011) er en pekebok for små barn.

Illustrasjonene i pekebøkene er ofte sterkt stiliserte tegninger med klare fargeflater, lite perspektiv og figurer og gjenstander gjengitt med få, men tydelige streker. Et typisk eksempel er nederlenderen Dick Brunas mange bilde- og pekebøker om kaninen Miffy, bøker som har høstet internasjonal anerkjennelse for sine tiltalende skikkelser og slående enkelhet. Denne piktogramliknende figurstilen har også påvirket design for voksne, for eksempel moteklær med barnlige motiver fra populærkulturen. Andre illustratører, for eksempel japaneren Ryōji Arai, har laget bilder med friere uttrykk og teknikker. Atter andre pekebøker er internasjonale masseprodukter med upersonlige fotografier.

I Norge har blant annet Kari Grossmann laget en rekke populære peke- og småbarnsbøker med et mylder av gjenstander og figurer fra forskjellige miljøer.

Det finnes også ordløse pekebøker beregnet for voksne, for eksempel som visuelle ordbøker eller parlører for turister.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]