Pedro Miguel de Santana Lopes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pedro Miguel de Santana Lopes
Pedro Santana Lopes.jpg
Født29. juni 1956 (62 år)
Lisboa
Utdannet ved Universitetet i Lisboa
Beskjeftigelse Politiker, jurist, advokat
Parti Partido Social Democrata
Nasjonalitet Portugal
Livssyn Katolisisme
Utmerkelser Storkorset av Kristusordenen (Portugal), storkors av Ungarns fortjenstorden, storkors av Alaouite-ordenen, storkors av Sydkorsordenen, Ærestegnet for fortjenster i gull
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Pedro Miguel de Santana Lopes (født 29. juni 1956 i Campo Grande, Lisboa) er en portugisisk advokat og politiker. Han ble utnevnt til statsminister i Portugal mellom 2004 og 2005. Han er tidligere og nåværende medlem av det portugisiske parlamentet.

I 1991 ble han utnevnt til statssekretær for kultur i regjeringen av daværende statsminister Cavaco Silva. Da var han også president for Sporting Clube de Portugal, ordfører i kommunen Figueira da Foz og ordfører i hovedstaden Lisboa. I denne perioden tjente han også til livets opphold som en sports-og politisk kommentator, samt at han grunnla en avis som han kalte Semanário og som ble gitt ut en gang i uka.

I 1998 annonserte han sin tilbaketrekning fra politikkens verden, etter at en komisk skisse fra en privat TV-stasjon ble publisert, og som presenterte ham og hans privatliv i et svært uheldig og flatterende lys.

Da han ble statsminister i 2004 arvet han en lang rekke økonomiske og politiske problemer. Da hans politiske parti først tok over makten i Portugal var landets økonomi i en elendig forfatning, med stadig økende statlige utgifter og underskudd. På grunn av alle disse problemene klarte Santana Lopes ikke å skaffe seg et rykte som en dyktig statsminister.