Pedro Miguel de Santana Lopes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pedro Miguel de Santana Lopes
Pedro Santana Lopes.jpg
Født29. juni 1956 (61 år)
Lisboa
Utdannet ved Universitetet i Lisboa
Beskjeftigelse Politiker, jurist, advokat
Parti Partido Social Democrata
NasjonalitetPortugal
Livssynkatolisisme
Utmerkelser Storkorset av Kristusordenen (Portugal), storkors av Ungarns fortjenstorden, storkors av Alaouite-ordenen, storkors av Sydkorsordenen, Ærestegnet for fortjenster i gull
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Pedro Miguel de Santana Lopes (født 29. juni 1956 i Campo Grande, Lisboa) er en portugisisk advokat og politiker. Han ble utnevnt til statsminister i Portugal mellom 2004 og 2005. Han er tidligere og nåværende medlem av det portugisiske parlamentet.

I 1991 ble han utnevnt til statssekretær for kultur i regjeringen av daværende statsminister Cavaco Silva. Da var han også president for Sporting Clube de Portugal, ordfører i kommunen Figueira da Foz og ordfører i hovedstaden Lisboa. I denne perioden tjente han også til livets opphold som en sports-og politisk kommentator, samt at han grunnla en avis som han kalte Semanário og som ble gitt ut en gang i uka.

I 1998 annonserte han sin tilbaketrekning fra politikkens verden, etter at en komisk skisse fra en privat TV-stasjon ble publisert, og som presenterte ham og hans privatliv i et svært uheldig og flatterende lys.

Da han ble statsminister i 2004 arvet han en lang rekke økonomiske og politiske problemer. Da hans politiske parti først tok over makten i Portugal var landets økonomi i en elendig forfatning, med stadig økende statlige utgifter og underskudd. På grunn av alle disse problemene klarte Santana Lopes ikke å skaffe seg et rykte som en dyktig statsminister.