Pedro Damiano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pedro Damiano
Questo Libro e da Imparare Giocare a Scacchi et de le partite.jpg
Født1. jan. 1480Rediger på Wikidata
OdemiraRediger på Wikidata
Død1544[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sjakkspiller, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet PortugalRediger på Wikidata

Pedro Damiano (Også Damiano de Odemira; født 1. januar 1480 i Odemira, død 1544) var en portugisisk sjakkspiller fra Odemira.

Liv[rediger | rediger kilde]

Nesten ingen ting kjent om Damianos liv, bortsett fra at han var farmasøyt av yrke, kom fra Odemira i det sydlige Portugal og flyktet til Roma på slutten av 1490-årene. Det opprinnelige navnet kan ha vært Pedro Damião og han kan ha vært en jøde som ble fordrevet da kong Manuel I av Portugal truet alle jøder med dødsstraff, men dette er spekulasjoner.[2]

I Roma tok han navnet Damiano og fortsatte å arbeide som farmasøyt. Siden den hellige Damian er apotekernes skytshelgen, regnes det ikke som urimelig å anta at Damiano er et pseudonym for en ukjent forfatter. Sjakkhistorikere som Calvo og Garzón har framsatt en hypotese om at det dreier seg om Francesc Vicent, forfatteren bak den første sjakkboka med moderne regler, Libre dels jochs (1495). Vicent flyktet til Italia etter problemer med den spanske inkvisisjonen og kan meget vel ha brukt Damiano som pseudonym.[3][4] Vicents bok fra 1495 regnes som tapt, men et manuskript med en sammenfatning viser at den inneholdt sjakkproblemer etter moderne regler.[4]

Questo libro[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1400-tallet ble det gjort noen regelendringer som revolusjonerte sjakkspillet. Det første kjente partiet som ble spilt etter de nye reglene er dokumentert i et håndskift fra rundt 1475 som inneholder det katalanske sjakkdiktet Scachs d'amor. I 1497 gav Luis Ramírez Lucena ut den kastiljanskspråklige boka Repetición de amores e arte de axedrez (1497), som er den første bevarte sjakkboka som dokumenterer de nye reglene, men den fikk mye mindre oppmerksomhet enn Damianos Questo libro e da imparare giocare a scachi et de li partiti (Roma 1512). Førsteutgaven er tospråklig (italiensk og kastiljansk). Boken utkom i totalt åtte utgaver på 1500-tallet, hvorav flere var ettertrykk. Damiano beskriver spillets regler, gir råd om strategi, presenterer en samling sjakkproblemer og analyserer noen åpninger. Det er den eldste sjakkboken som klart sier at feltet til høyre på raden nærmest spilleren skal være hvitt. Damiano gir også råd om blindsjakk og om behovet for å beherske sjakknotasjon.

Det meste av plassen i Damianos bok opptas av 72 sjakkomposisjoner. Kilden er enten Lucena eller en kilde som begge forfatterne har hentet stoff fra.

Damianos matt[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente komposisjonen i Questo libro er Damianos matt, der et dobbelt tårnoffer rydder plass for dronninga slik at hun kan sette inn det endelige støtet:[5]

Damianos matt
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d8 svart tårn
e8 svart dronning
f8 svart tårn
g8 svart konge
g7 svart bonde
f6 svart bonde
g6 hvit bonde
d5 svart bonde
e2 hvit bonde
g2 hvit konge
d1 hvit dronning
f1 hvit tårn
h1 hvit tårn
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Hvit trekker og setter mattLøsning:
1. Th8+ Kxh8
2. Th1+ Kg8
3. Th8+ Kxh8
4. Dh1+ Kg8
5. Dh7#

Damianos forsvar[rediger | rediger kilde]

En av de eldste kjente åpningene, 1. e4 e5 2. Sf3 f6, er oppkalt etter Damiano. Åpningen stammer fra Lucenas verk fra 1497 som brukte den for å demonstrere den økede spillestyrken til dronning og løper etter regelendringen. Damianos anliggende var å gjendrive åpningen med 8. h2-h4! Åpningen regnes som svak for svart og er ikke i bruk lengre.

Damianos forsvar
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 svart tårn
b8 svart springer
c8 svart løper
d8 svart dronning
e8 svart konge
f8 svart løper
g8 svart springer
h8 svart tårn
a7 svart bonde
b7 svart bonde
c7 svart bonde
d7 svart bonde
g7 svart bonde
h7 svart bonde
f6 svart bonde
e5 svart bonde
e4 hvit bonde
f3 hvit springer
a2 hvit bonde
b2 hvit bonde
c2 hvit bonde
d2 hvit bonde
f2 hvit bonde
g2 hvit bonde
h2 hvit bonde
a1 hvit tårn
b1 hvit springer
c1 hvit løper
d1 hvit dronning
e1 hvit konge
f1 hvit løper
h1 hvit tårn
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Utgangsstilling i Damianos forsvar etter 2. ... f61. e4 e5
2. Sf3 f6

Utgaver[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chessgames.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Intervju med Mário Silva Araújo, forfatter av studien Damiano, O português e a sua obra, se Gralla: «Späte Ehrenrettung für Damiano»
  3. ^ The Valencian reform: The birth of modern Queen and Bishop, history.chess.free.fr
  4. ^ a b Ferran Bono Ara: Karpov apoya a la dama valenciana. El ex campeón de ajedrez arropa la presentación de un libro de Garzón que afirma el origen valenciano de la reina. I El País 8. november 2005. Besøkt 22. august 2016.
  5. ^ Skjematisk originalstilling, Franz und v. d. Lasa: Damiano-Ausgabe, s. 25

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]