Peder Ås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Peder Ås er en gjennomgående figur i juridisk utdanning i Norge. Figuren er opprinnelig knyttet til Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, der den har vært en gjennomgangsfigur minst siden 1897. Fra andre halvdel av 1900-tallet er figuren også brukt i juridisk undervisning ved andre læresteder og skoler.

Peder Ås er sønn av Hans Ås.[1] Peder Ås bor i Lillevik, et lite sted langs sørlandskysten,[2] og hans omgangskrets består av blant andre Lars Holm, Hans Tastad, Ole Vold og Marte Kirkerud. Peder Ås portretteres ofte som en ganske alminnelig mann, om enn som en som ofte havner på kant med loven, gjerne i form av skadelig alkohol- eller narkotikabruk (f.eks. fyllekjøring), hærverk, eller som en som enten har solgt dårlige varer/eiendom eller som kjøper av dette. Han kan gjerne være gift med Marte Kirkerud, selv om hun ofte også opptrer som offentlig saksbehandler, mens Lars Holm gjerne er hans kamerat eller partner i diverse foretak. Holm kan også være en Peder Ås gjør forretninger med. Hans Tastad er nesten uten unntak en Peder Ås gjør forretninger med, f.eks. som utleier eller leverandør. Hans Tastad kan også være advokat, da typisk en som gir dårlige råd, setter opp ugyldige testamenter eller bistår ved ulovlige transaksjoner. I mellom er også Peder Ås advokat, da vanligvis en dyktigere en enn Hans Tastad.

Ifølge en artikkel i Juristkontakt har man funnet spor av Peder Ås helt tilbake til 1897, men det er mulig han har vist seg før dette også.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]